VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kleine ICT-bedrijven in zwaar weer

De economische teruggang trekt een zware wissel op de markt voor ICT-dienstverlening. Ook intern hebben deze bedrijven hun zaakjes niet altijd op orde.

Teleurstellend, zo mag je gerust de halfjaarcijfers van de bedrijven Ctac, ICT Automatisering en Qurius noemen.

Grotere broer Ordina had de week ervoor al magere resultaten en vooruitzichten afgegeven. Nu de klant het laat afweten wordt vooral veel aan de eigen organisaties gesleuteld.

Ctac
Ctac uit Den Bosch en gespecialiseerd is in de implementatie en onderhoud van SAP-software, had medio juli al gewaarschuwd voor een verliesgevende eerste jaarhelft.

Door de aanhoudend slechte marktomstandigheden moest het kleine bedrijf verder snijden in het personeelsbestand en dat brengt de nodige afvloeiingskosten met zich mee.

In totaal leed Ctac een nettoverlies van 1,4 miljoen euro. De omzet steeg wel, maar investeringsbeslissingen worden steeds vaker uitgesteld.

Het bedrijf merkt dat in een teruglopende bezettingsgraad en oplopende verliezen.
Ctac ziet het marktbeeld voorlopig niet veranderen. Intussen blijft Ctac aan de eigen organisatie schaven, een proces dat we al jaren kennen van het bedrijf.

Beleggers hebben het beursfonds gigantisch afgestraft. In twee maanden tijd is de beurskoers gehalveerd. De zinsnede dat Ctac periodiek overleg met de huisbank voert wekt geen vertrouwen.

ICT Automatisering
ICT Automatisering is een wat ander bedrijf dan Ctac. De onderneming uit Barendrecht ontwikkelt zelf software, maar is ook actief in het begeleiden van automatiseringsprocessen. Beide activiteiten vallen sinds kort onder een divisie.

Grote gemene deler is dat ook ICT het bijzonder zwaar heeft, al nog wel winstgevend is.

De omzet daalde over de eerste jaarhelft met 11 procent, wat volledig kan worden toegeschreven aan het vertrek van bijna de helft van het personeel in Duitsland vorig jaar. Een conflict met het management lag hier aan ten grondslag.

Hoewel ICT flink aan het werven is wil het allemaal niet zo vlotten. ICT moest in Duitsland (omzet min 40 procent) een half miljoen euro kosten maken de organisatie weer opnieuw in te richten.

Dat is veel geld voor een bedrijf dat een nettowinst rapporteert van 1,3 miljoen euro. Vraag is of het ergste leed geleden is. Door het vertrek van personeel in Duitsland zijn enkele grote projecten onder druk gekomen.

ICT onthoudt zich dan ook van een voorspelling over geheel het jaar. De markt is bijzonder onzeker, aldus het bedrijf.

De beurskoers van ICT houdt zich nog aardig. Sinds begin dit jaar is de koers gedaald van 5,17 euro tot 4,36 euro.
Begin juni is er een dividend van 29 cent per aandeel uitgekeerd. Dat geeft een totaal rendement van minus 10 procent, wat beduidend beter is dat de AEX. Aandeelhouders ICT hebben in de jaren 2006-2008 een enorme klap gehad.

Qurius
Ten Slotte Qurius, gespecialiseerd in de implementatie van Microsoft applicaties, verdiende over de eerste jaarhelft netto welgeteld 78 duizend euro.

Hoop op beter is er niet, want het traditioneel zwakke derde kwartaal zal al weer verliesgevend zijn. Qurius durft het niet aan iets over het hele jaar te zeggen.


Dat het benadrukt hoe belangrijk het driejarige herstructureringsprogramma is zegt waarschijnlijk genoeg. Ook de koers van Qurius is dit jaar gehalveerd.

MEER CTAC:

12 juli 2011

16 maart 2011

14 mei 2010

14 mei 2010

MEER ICT:

 18 mei 2011
 
29 oktober 2010

17 september 2010

 31 mei 2010
Gerelateerde artikelen