VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 januari 2010

Modrikamen stopt poging tot terugdraaien Fortis-ontmanteling

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De Brusselse advocaat Mischaël Modrikamen breekt zijn poging af om de ontmanteling van Fortis in het najaar van 2008 ongedaan te krijgen. Hij zal zich nu voor zijn cliënten, een groep van ruim 2.200 gedupeerde Fortis-aandeelhouders, focussen op het verkrijgen van schadevergoeding.

Dat heeft de advocaat woensdag op een persconferentie in België gezegd, zo schrijft de zakenkrant .

Modrikamen eist al geruime tijd dat allerlei activa, zoals Fortis Bank en de Nederlandse stukken die werden overgenomen door de Nederlandse staat, zouden terugkeren naar de holding.

Om dit te realiseren probeerde hij via een juridische strijd de akkoorden van oktober 2008 ongedaan te maken. Indien dat niet zou kunnen, zou hij inzetten op een schadevergoeding.

'Realistisch zijn'
Dat laatste gebeurt nu. Modrikamen vraagt voor de rechtbank van koophandel van Brussel en voor het hof van beroep nu enkel nog een schadevergoeding van in totaal 9 euro per aandeel, te betalen door BNP Paribas, de Belgische overheidsholding FPIM, de Nederlandse staat en De Nederlandsche Bank.

'We moeten realistisch zijn. Het recupereren van activa heeft minder en minder zin en wordt almaar moeilijker', motiveerde Modrikamen zijn beslissing.

Van de schadevergoeding wil de advocaat 5 euro per aandeel van de Nederlandse Staat en 4 euro per aandeel van BNP Paribas en de FPIM zien.

Rekening houdend met het feit dat de klanten van Modrikamen ongeveer 14 tot 15 miljoen aandelen vertegenwoordigen, betekent dit een eis van 75 miljoen euro van Nederland en 60 miljoen euro van BNP Paribas-België.

Verlies van december
De Tijd noemt als mogelijke reden tot het besluit van Modrikamen, zijn gedeeltelijke nederlaag in december bij de rechtbank van koophandel van Brussel. Zijn eis tot het treffen van voorlopige maatregelen, zoals het bevriezen van de toestand van de vroegere Fortis Bank, werd daar maar zeer gedeeltelijk gevolgd.

Tegen dit vonnis gaat Modrikamen deels in beroep. Hij wil het hof van beroep vooral vragen de beslissing van eerste aanleg rond de Nederlandse staat en De Nederlandsche Bank terug te draaien.

De rechtbank van koophandel heeft gezegd niet bevoegd te zijn om een klacht te behandelen tegen die twee partijen omdat ze immuniteit genieten.

Schadevergoeding
Tegelijk vraagt Modrikamen een schadevergoeding van 5 euro per aandeel van Nederland en de Nederlandse centrale bank.

Voor zijn procedure tegen BNP Paribas en de FPIM blijft de advocaat verder strijden voor de rechtbank van koophandel en vraagt hij 4 euro schadevergoeding per aandeel.


Gerelateerde artikelen

VEB-actie Fortis: Overzicht voor indiening claim
VEB-actie Fortis: Overzicht voor indiening claim
27-07-2018

Het gerechtshof Amsterdam heeft op 13 juli 2018 de Fortisschikking verbinde…

Lees verder

fortis
Fortis-schikking van 1,3 miljard euro verbindend verklaard
Fortis-schikking van 1,3 miljard euro verbindend verklaard
13-07-2018

Het gerechtshof Amsterdam heeft de schikking tussen Ageas (rechtsopvolger v…

Lees verder

fortis
VEB bereikt aangepaste schikking in Fortis-zaak
VEB treft grootste Europese schikking ooit voor gedupeerde Fortis-beleggers

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}