VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech verliest orders in tweede helft 2009

Technische dienstverlener Imtech heeft in de tweede helft van het jaar het aantal orders zien dalen tot 4,7 miljard euro. Halverwege 2009 stond er nog voor 4,8 miljard euro aan opdrachten in de boeken. Over heel 2009 gemeten groeide het orderboek echter met 5 procent.

Daarbij is ook de operationele ebita-marge gestegen ten opzichte van de 5,5 procent van 2008.

Bestuursvoorzitter René van der Bruggen sprak dan ook in een voor medewerkers van een goed jaar voor Imtech.

De bestuursvoorzitter gaf aan goed op schema te liggen om de strategische doelstellingen voor 2012 te halen. Het bedrijf mikt voor dat jaar op een omzet van 5 miljard euro en een winstmarge van 6 procent.

In recordjaar 2008 bedroeg de omzet 3,8 miljard euro en was de winstmarge 5,5 procent.

Imtech verwacht de komende jaren vooral baat te hebben bij sportevenementen als het EK voetbal en de Olympische Spelen in 2012.

Marges
Analisten noemen de tradingupdate van Imtech vertrouwenwekkend. ‘De cijfers tonen aan dat Imtech in 2009 geen marge heeft hoeven inleveren voor de toename van het orderboek. Dat geeft vertrouwen in solide marges voor het orderboek in 2010', schrijft bijvoorbeeld Petercam.

Maar het is ook mogelijk dat Imtech geen marges heeft hoeven inleveren doordat het activiteitenniveau gedurende 2009 wat lager was. In dat geval zou Imtech geen mensen hoeven in te lenen om de werkzaamheden aan te kunnen. Zoals in 2008 wel nodig was. 

Dat inlenen vertaalde zich toen in een lagere marge. Een structureel tekort moest worden aangevuld met relatief minder capabele installateurs, wat ten koste ging van de efficiëntie. Dat probleem is nu wellicht minder.

'Uitstel werkzaamheden'
Ook zijn er indicaties dat opdrachtgevers Imtech vragen op een later moment met al gecontracteerde werkzaamheden te beginnen vanwege de economische terugval. 

Het is dus mogelijk dat het moment waarop de omzet uit de orderportefeuille daadwerkelijk gerealiseerd wordt, later in de tijd valt. 
 
'Overnames hoekstenen voor groei'
Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen noemt de trading update ‘conform verwachting', maar vindt de doelstellingen voor 2012 aan de voorzichtige kant. Hij verwacht ‘1 of 2 behoorlijke overnames in 2010'.

Vorig jaar nam Imtech tien middelgrote en kleinere bedrijven over met een gezamenlijke omzet van 40 miljoen euro. Volgens Van der Bruggen gaat Imtech onverminderd door met het doen van overnames, die het bedrijf ziet als ‘strategische hoekstenen voor toekomstige groei'.

Ook de sterk groeiende vraag naar groene technologie zorgt voor een positieve ontwikkeling, aldus de bestuursvoorzitter.

Van der Bruggen noemt de uitgangspositie voor 2010 ‘comfortabel'. ‘Ondanks uitdagende economische omstandigheden met druk op marktvolumes en marges, zijn we er in geslaagd een hogere orderportefeuille op te bouwen. Dat biedt vertrouwen', aldus de ceo. 

Terugkerende omzet
Helaas geeft Imtech geen informatie over de voor de organisatie belangrijke terugkerende omzet. Als Imtech een project oplevert probeert ze ook het onderhoud op zich te nemen, om over meerdere jaren zeker te zijn van een bepaalde inkomstenstroom.

Een paar jaar geleden was er volgens Van der Bruggen bij 40 tot 45 procent van de opdrachten sprake van terugkerende omzet. Eind 2008 was dit gestegen naar 55 procent.

Imtech meldt in het persbericht over de trading update niet hoe de omzet gesegmenteerd is. Bij de presentatie van de jaarcijfers op 16 februari zal Imtech hier meer inzicht over moeten geven voor een zuiver beeld.Gerelateerde artikelen