VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hermes biedt aandelen Océ niet aan vanwege lage overnamebod

Een grote verrassing is het niet. Investeerder Hermes gaat zijn aandelen Océ niet aanbieden aan Canon. Hermes vindt het bod te laag.

Dat stelt de investeeringsmaatschappij maandag in een open brief naar de besturen van de twee bedrijven.


Hermes heeft een belang van 3,3 procent in Océ.

Bod van 8,60 euro per aandeel
Printerfabrikant Océ is na Super de Boer en Smit Internationale de derde onderneming in korte tijd die zijn zelfstandigheid als beursfonds gaat verliezen. Het Japanse elektronicaconcern Canon deed in november een bod op Océ van 8,60 euro per aandeel, in totaal 730 miljoen euro.

Hermes laat nu weten de ‘strategische richting van de geplande fusie tussen Canon en Océ te verwelkomen'. Maar de investeerder vindt dat het bod ‘geen eerlijke verdeling laat zien tussen de aandeelhouders van Canon en Océ'.

Hoger bod
‘De potentiële waarde van Océ rechtvaardigt een hoger bod', aldus Hermes. De investeerder schrijft verder in de brief dat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en grootaandeelhouder Orbis dezelfde zorgen en bezwaren hebben.

De VEB verwacht dat de winstgevendheid van Océ sterk kan verbeteren bij een overname door een sterke partij en bij opgaan in een groter geheel.

Océ is langzaam afgegleden van een belangrijke speler in de markt van printers en copiers tot een gemarginaliseerd concern dat onvoldoende schaalgrootte had om een vuist te maken tegen wereldspelers.

Orbis, dat bijna 10 procent van de aandelen Océ in handen heeft, liet al eerder weten de aandelen niet aan te melden.

Samen hebben de twee aandeelhouders ruim 13 procent in handen, te weinig om het bod tegen te houden. Canon zal het bod op Océ gestand doen bij een aanmeldingspercentage van 85 procent van de stukken.

Openbaar bod
Canon is van plan uiterlijk 8 februari een openbaar bod uit te brengen. Als het bod wordt goedgekeurd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), kunnen aandeelhouders vervolgens hun stukken aanbieden.
Océ laat desgevraagd weten zich te beraden op een reactie.

 Gerelateerde artikelen