VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Océ ziet omzet van kwartaal op kwartaal stijgen, maar blijft pessimistisch

Océ, dat graag overgenomen wil worden door Canon, voorziet 'onverminderd uitdagende omstandigheden' voor heel 2010. Een beeld dat gunstig is om meer draagvlak te creëren voor een overname door Canon, maar wie verder kijkt ziet dat er nog wel het een en ander gloort voor de printerfabrikant uit Venlo.

De omzet van Océ zakt welliswaar nog steeds verder weg ten opzichte van een jaar geleden, maar laat van kwartaal op kwartaal een stijging zien. De Venlose printer- en kopieermachinefabrikant wijt de tegenvallende omzet van de afgelopen tijd aan 'aanhoudend onzeker economisch perspectief dat het koopgedrag van klanten beïnvloedt'.

Volgens Océ kunnen veel kopers slechts met moeite financiering krijgen en gebeurt dit vaak tegen hoge rentes. Aanschaf van een printer heeft bovendien geen prioriteit aangezien klanten zich met name richten op het verbeteren van de kasstroom en het verlagen van kosten. Dat leidt tot aanhoudende druk op de verkoop van printers en printvolume.

Océ meldt dinsdag bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal dat daar voorlopig nog geen einde aan komt. 'We verwachten dat de markten in 2010 uitdagend zullen blijven', stelt bestuursvoozitter Rokus van Iperen.

En daarmee steekt Océ eigenlijk al een heel jaar hetzelfde verhaal af: de klant bespaart en dat kost Océ veel omzet. Een beeld dat de printerfabrikant goed kan gebruiken om draagvlak voor het overnamebod van Canon te krijgen.

2 oktober 2009

2 april 2009

Te laag bod
Het Japanse elektronicaconcern Canon deed in november afgelopen jaar een bod op Océ van 8,60 euro per aandeel, in totaal 730 miljoen euro. Aandeelhouders bestempelen het bod op het kwakkelende bedrijf als 'te laag', aangezien de winstgevendheid van de organisatie sterk kan verbeteren bij een overname door een sterke partij en bij opgaan in een groter geheel.

11 januari 2010

16 november 2009

Cijfers vierde kwartaal vallen tegen
Over het vierde kwartaal van 2009, dat eindigde op 30 november, zijn de cijfers nog niet bepaald glorieus. De omzet daalde tot 683 miljoen euro. Een afname van 15 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorgaande kwartaal betekent dit echter een stijging van 8 procent.

Over het hele jaar resulteerde dit in een verlies van 47 miljoen euro. In het vierde kwartaal werd een nettoverlies geleden van 23 miljoen euro. Dit resultaat viel tegen als gevolg van een hoger dan verwachte belastingpost in Duitsland.

Océ keert als gevolg van de slechte resultaten in 2009 geen dividend uit. 

Besparingen voorspoedig
Maar intussen lukt het Océ wel om meer te besparen dan gepland. In plaats van 124 miljoen euro, werd 154 miljoen euro in de knip gehouden. In het vierde kwartaal werd hier 44 miljoen euro aan bijgedragen.

Océ stuurt bovendien succesvol op de vrije kasstroom. De hoeveelheid geld die werkelijk in en uit de onderneming stroomt, was vorig jaar 19 miljoen euro positief. Nu is dat 82 miljoen euro.

Dit komt met name doordat Océ met minder voorraden en handelsvorderingen, minder in het netto-werkkapitaal investeert.
 
Bij een aantrekkende economie en daarbij stijgende omzet, zou dankzij de herstructureringen en lagere kostenbasis, de winstgevendheid en vrije kasstroom een flinke boost kunnen krijgen.

Bankconvenanten weer uit oncomfortabele zone
Océ blijkt intussen ook minder op het randje van de bankconvenanten te zitten. De nettoschuld daalde met 34 procent tot 435 miljoen euro, voor een groot deel te danken aan wisselkoersfluctuaties.

Daarmee daalde de de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat (ebitda), de zogenaamde 'leverage rate' eind 2009 tot 1,9, waar dit 3,5 mag zijn.

Omdat Océ op basis van de eerste kwartaalcijfers van 2009 gevaarlijk dicht bij de grenzen van de bankconvenanten kwam - de leverage rate mocht maximaal 3 zijn en was 2,96 - werden de condities van de bankleningen opgerekt. 

1 juli 2009

Tot maart 2010 mag de verhouding nettoschuld/bedrijfsresultaat maximaal 3,5 zijn. En daar zit Océ nu royaal vandaan.

Zorgenkindje
Ondanks een aantal positieve ontwikkelingen, blijft de belangrijke divisie Digital Document Systems (DDS) het zorgenkindje van de organisatie. De tak fabriceert kleinere printsystemen voor de kantoormarkt en hoest met een omzet van 381 miljoen euro, meer dan de helft van de omzet van Océ op.
 
DDS zit al een tijdje in het slop en kent ook nu een behoorlijk negatief operationeel resultaat van 13 miljoen euro. 

Over 2008 boekte deze divisie, die ruim tweederde van het totaal geïnvesteerde vermogen gebruikt (activa) en een omzet van 1,6 miljard euro behaalt, met de grootst mogelijke moeite een negatief operationeel resultaat van 6 miljoen euro. 

Aandeelhouders gaven al eerder te kennen dat het tijd wordt dat deze logge divisie met negatieve marges herstructureert. voorlopig zonder positief resultaat.

Dossier Océ:

11 januari 2010

16 november 2009

2 oktober 2009

1 juli 2009

2 april 2009

12 januari 2009



Gerelateerde artikelen