VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed-baas flikt het weer

Met zijn anticyclische benadering wist Beter Bed-topman Frans Geelen de retailer vanaf 2001 al eens in recessietijd uit het slop te trekken. Vlak voor zijn vertrek bijna tien jaar later, is duidelijk dat met zijn aanpak ook de huidige malaise snel het hoofd wordt geboden.

Saneer in de vette jaren en breid vooral uit in de magere jaren. Dat zijn overduidelijk de lessen van Geelen.

Dat die strategie opnieuw zijn vruchten afwerpt blijkt uit de cijfers die Beter Bed vrijdag presenteerde over het laatste kwartaal en heel 2009. Volgens analisten stevent het bedrijf in 2010 zelfs op een recordjaar af.

De beddenspecialist heeft in het vierde kwartaal van 2009 9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Over het hele jaar kwam de omzet daardoor 1 procent hoger uit dan in 2008. Het bedrijf verwacht over heel 2009 een nettowinst te kunnen presenteren van 23,5 miljoen euro, tegenover 22,1 miljoen euro in 2008.

Hand direct op de knip
Vooral in de eerste helft van 2009 had Beter Bed in Nederland last van de recessie en de afname van het consumentenvertrouwen. Meer mensen stelden grote uitgaven uit, zoals de aankoop van een nieuw bed.

In de retail, die zo ongeveer als eerste merkte dat de kredietcrisis uitbrak en de brandstof- en energieprijzen omhoog gingen, hielden consumenten de hand direct wat meer op de knip, gaf de bestuursvoorzitter in augustus 2008 al aan in een .

En dus zette Geelen zwaar in op promotie, verlagen van kosten en uitbreiden van het aantal winkels. Beter Bed opende afgelopen jaar 97 nieuwe winkels en deed bij 69 filialen voorgoed de deuren dicht.

Van de per saldo 28 nieuw geopende winkels, werden er 10 gerealiseerd in het laatste kwartaal. Eind 2009 telt de beddenspecialist daarmee in totaal 1064 winkels in bedrijf in Nederland, België, Duitsland, Polen, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje.

Begin van een tijdperk
Geelen werd bestuursvoorzitter bij Beter Bed op 1 januari 2001, in een tijd waarin de beddenspecialist als gevolg van het uiteenspatten van de internetzeepbel, flink in de problemen kwam. Zo kelderde de waarde van het aandeel in 2000 van 36 euro tot iets boven de 10 euro.

De diepste recessie in tientallen jaren kreeg Nederland steeds meer in zijn greep en het consumentenvertrouwen daalde sterk.

Geelen, die in die tijd zijn baan als directeur Europa bij C&A inruilde voor de job bij Beter Bed, kwam tot de conclusie dat de markt voor bedden in Nederland verzadigd was. Om toch groei te kunnen realiseren en tegelijk de recessie het hoofd te bieden, moest drastisch worden ingegrepen.

Ommezwaai
En dat deed de kersverse topman. Geelen begon met de aanpak van het verkoopapparaat. Hij maakte de rayons kleiner, zette een team in dat slecht draaiende filialen ging ondersteunen en zorgde voor een bonussysteem dat stimulerender moest werken.

De ommezwaai pakte goed uit. De winst steeg tot 11,1 miljoen euro in 2001, waar in 2000 nog 6,6 miljoen euro verlies werd gedraaid. De recessie werd echter heviger.

Desondanks wist Geelen het aantal winkels in de jaren die volgden gestaag uit te breiden. Dankzij deze uitbreiding en de inzet op promotie en het verlagen van de kosten, kon de topman in het zware jaar 2003 een verlies van 1,6 miljoen euro snel ombuigen in een winst van 1,8 miljoen euro.

Koopgedrag
Omdat hij een nieuwe ontwikkeling in het koopgedrag van consumenten zag, bleef Geelen onverdroten inzetten op het uitbreiden van winkels. De topman was van mening dat de consument meer en meer keek naar een goede prijs-kwaliteitverhouding en minder waarde hechtte aan merknamen. Dat zou Beter Bed in de kaart moeten spelen.

Dat gebeurde en vanaf 2003 begon ook het aandeel aan een stevige opmars. Van het dieptepunt van 1,40 euro in maart 2003, werd een stijgende lijn ingezet, waarbij het aandeel piekte op ruim 20 euro in 2006 en bijna 28 euro in 2007.

De kredietcrisis brak die trend en het gebrek aan consumentenvertrouwen zorgde voor een tot krap 7,50 euro begin 2009.

Opnieuw bewezen
De crisisaanpak van Geelen bleek echter opnieuw goed uit te pakken. Herstel trad in en geholpen door positief sentiment op de beursen, schurkt het aandeel inmiddels rond de 17 euro. De jongste resultaten van Beter Bed geven het vertrouwen een extra boost en stuwen de beurskoers vrijdag met ruim 5 procent tot bijna 18 euro.

In de jaren van Geelen is naast de twee recessies veel gebeurd. Eenrond matrassen bracht het bedrijf in 2007 in het nieuws en een , waar in 2002 sprake van was, ging niet door. De Nederlandse tak verdween intussen als het paradepaardje.

Duitse markt
In de Nederlandse winkels kwam de omzet over heel 2009 gemeten 7 procent lager uit dan in 2008. Hoewel de omzet er in de laatste drie maanden van het jaar weer met 5 procent groeide, moet Beter Bed het nu vooral hebben van de Duitse markt. Daar steeg de omzet in het vierde kwartaal met 13 procent.

De omzet op basis van winkels die langer dan een jaar open zijn steeg in het vierde kwartaal met 7,9 procent op jaarbasis, een groei die vooral valt toe te schrijven aan de grote formules Beter Bed en Matratzen Concord Duitsland.

Analisten rekenen op recordjaar
Analisten toonden zich onder de indruk van de omzetgroei die het bedrijf in het vierde kwartaal wist te halen. ‘Beter Bed heeft wederom aangetoond een bedrijf van hoge kwaliteit te zijn', aldus de analisten van Petercam. ‘De orderinstroom belooft ook veel goeds voor het eerste kwartaal van 2010.'

De zakenbank verwacht dat Beter Bed met een bedrijfsresultaat (ebit) van 38 miljoen euro dit jaar al het hoogste resultaat uit de historie van het bedrijf kan halen. Eerder verwachtte het zo'n prestatie pas in 2011.

Ava
Het bedrijf presenteert de complete jaarcijfers en de vierdekwartaalcijfers over 2009 vrijdag 12 maart om 8.00 uur. Voor het laatst met een terugblik van Geelen. Vanaf 1 maart dit jaar neemt Ton Anbeek het van hem over.

Volgens Geelen zal ook Anbeek koersen op schaalgrootte.Gerelateerde artikelen