VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nieuwe topman Qurius zal met nieuwe strategie op meer omzet mikken

De nieuwe bestuursvoorzitter en rasondernemer Leen Zevenbergen moet met zijn uitgesproken ideeën voor nieuw elan zorgen bij automatiseerder Qurius. Gezien zijn uitlatingen in het verleden zal hij in elk geval op verhoging van de omzet mikken. Zijn strategie wil hij in de aandeelhoudersvergadering van april bekendmaken.

"Qurius staat voor het Engelse woord Curious, hetgeen betekent ‘nieuwsgierig'. Wat een leuk woord is dat eigenlijk. Zeker voor IT", schrijft Zevenbergen begin januari op zijn , vlak voor zijn eerste officiële werkdag bij de automatiseerder.

Zevenbergen, die deze maand in een in het Financieele Dagblad schreef nog nooit van het bedrijf te hebben gehoord, voor hij er door benaderd werd, is de man die het kwakkelende Qurius uit het slop moet halen.

Zijn voorganger, Fred Hermans, die per 1 januari vertrok als gevolg van een ‘onverenigbaar verschil van mening over de toekomst en aansturing van het bedrijf', laat Qurius in niet zo'n beste staat achter.

In het slop
Zo gaat de automatiseerder met een ebit van 3,2 miljoen euro negatief aan het eind van 2009, waarschijnlijk door de grenzen van de bankconvenanten heen - de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat.

In de tweede helft van 2008 waren de afspraken nog heronderhandeld en ook nu verwacht Qurius ‘de effecten van het tegenvallende vierde kwartaal op de convenanten in overleg met zijn bank te kunnen oplossen'.

De automatiseerder blijkt in 2009 veel last te hebben gehad van slecht betalende klanten in Spanje. De goodwillpost kreeg afgelopen jaar nog eens een tik van ruim 20 miljoen euro, na in 2008 al van 63 naar 42 miljoen euro te zijn gegaan. Daarvan komt in 2009 5 miljoen euro voort uit de Spaanse activiteiten, bijna de helft wordt afgeboekt.

Spanje gaat dus veel minder winst opleveren dan verwacht. Het lijkt er zelfs op dat de Spaanse tak op dit moment te klein is om winstgevend te zijn.

En dat vormt meteen een mooie uitdaging voor de nieuwe topman.

Zevenbergen is vooral ondernemer en daarmee naar eigen beredenering bij uitstek geschikt voor de positie als bestuursvoorzitter.

Hij bepleit al een tijdje dat de komst van meer ondernemers in de top van het bedrijfsleven, de organisaties goed zou doen. De huidige toplui zijn in zijn ogen vaak vooral managers en, hoe kan het ook anders, niet ondernemend genoeg.

Omzet verhogen
In bedrijven wordt ondernemerschap volgens Zevenbergen niet gestimuleerd. ‘Als je de winst wil verhogen zegt een ondernemer dat ie de omzet wil verhogen. Een manager daarentegen wil vooral de kosten verlagen: reorganisaties doorvoeren, mensen ontslaan, outsourcen. Zo breng je een bedrijf niet tot succes', zei hij februari 2007 in een interview op de website .

De rasondernemer is niet de meest alledaagse bestuursvoorzitter. De auteur van het managementboek van het jaar 2007, ziet bijvoorbeeld flinke gevaren in controlewetgeving, zoals de Code Tabaksblat en Sarbanes-Oxley in de Verenigde Staten.

Angsthazen
Volgens de nieuwe Qurius-topman kan de wetgeving er toe leiden dat mensen niks meer durven aan te pakken. ‘Mensen zijn al geen ondernemers, het zijn angsthazen. En ineens kunnen ze gesued worden, ook jaren later nog. Ze durven dus niks meer'.

Een bedrijf moet gestimuleerd worden te ondernemen, vindt Zevenbergen. En dat is waarschijnlijk precies wat hij bij Qurius gaat doen. Zijn aanpak wil de ondernemer bekendmaken tijdens de aandeelhoudervergadering eind april.

Op zijn schrijft Zevenbergen dat hij vanaf 4 januari eerst eens kijkt wat hij aantreft, zowel in Nederland als de andere landen. ‘Kijken wat er gebeurd is in de afgelopen jaren en hoeveel energie er (nog) in het bedrijf zit.'

Aandeelhouderswaarde
Zevenbergen spreekt in elk geval vast van een ‘nieuwe weg die zal moeten leiden tot een hogere aandeelhouderswaarde dan de huidige'. Hoe hoog dat zal zijn is niet duidelijk.

In 2007 zei hij nog dat bepaalde winstgevendheid nodig is, ‘maar dat meer, en nog meer, en nog weer meer onzin is. Dat zou zelfs heel schadelijk kunnen zijn voor het bedrijf.

Zevenbergen zei dat destijds in reactie op een uitspraak van Roel Pieper, die stelde dat het altijd goed is voor de onderneming als een bedrijf iets doet dat goed is voor zijn aandeelhouders. Volgens de ondernemer is dat een ‘denkfout'.




Gerelateerde artikelen