VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

03 februari 2010

'Macht minderheidsaandeelhouders Océ wordt straks ernstig ingeperkt'

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Investeerder Hermes maakt zich grote zorgen over de inperking van de macht van minderheidsaandeelhouders van Océ, wanneer de overname door het Japanse elektronicaconcern Canon doorgaat. Dat schrijft de grootaandeelhouder woensdag in een open brief aan de besturen van Océ en Canon.

Canon wil bij een geslaagde overname vier van de zes leden van de Raad van Commissarissen vervangen door eigen mensen. Daarmee krijgen de Japanners direct een flinke greep op de printerfabrikant.

Ook wil Canon op een goedkope manier stemrecht in Océ verkrijgen door de overdrachtsbeperkingen van de converteerbare cumulatief financieringspreferente aandelen op te heffen, waarna de houders hiervan vrij zullen zijn deze aandelen over te dragen.

Nu over de gevolgen van een overname bekend worden, ziet Hermes zich gesterkt in om zijn aandelen Océ niet aan te bieden aan Canon, zo schrijft de aandeelhouder.

De Japanners willen 8,60 euro per aandeel Océ betalen, ofwel 730 miljoen euro in totaal.

Dat bedrag is volgens Hermes een van de waarde van Océ. ‘Daarbij wordt geen recht gedaan aan toekomstige synergievoordelen en zijn de twijfels over de strategie van de bedrijven na de fusie niet weggenomen', schrijft de investeerder.

Naast Hermes, zijn ook grootaandeelhouders Orbis en Sparinvest niet van plan hun aandelen Océ aan te bieden aan Canon. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij 18,3 procent van de uitstaande aandelen.

Canon, dat het mogelijk niet lukt om 85 procent van de aandelen in handen te krijgen, heeft inmiddels ook de om het bod door te zetten bij een lagere deelname.

Eind januari meldde het elektronicaconcern 28,05 procent van de aandelen Océ te bezitten. Daarnaast hadden op dat moment Ducatus, ASR en ING hun belang van circa 19 procent toegezegd. Bestinver Gestion houdt ongeveer 9,5 procent van de aandelen en zal deze bij Canon aanmelden wanneer er geen concurrerend bod komt dat tenminste 10 procent boven het huidige bod ligt.

Aandeelhouders kunnen hun stukken aanmelden tot 1 maart 2010. Daarvoor, op 12 februari vindt een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Océ plaats.


Gerelateerde artikelen

Distributiekanaal Canon helpt Océ snel weer aan winst
30-09-2010

Océ heeft de weg omhoog weer gevonden. Océs printers, die nu via …

Lees verder

Hermes biedt aandelen Océ toch aan bij Canon
17-03-2010

De activistische aandeelhouder Hermes biedt zijn aandelen in printer- en ko…

Lees verder

Overname Océ gaat door
04-03-2010

Het Japanse Canon heeft donderdag het bod op de Nederlandse printer- en kop…

Lees verder

Geen onderzoek naar overname Océ
03-03-2010

De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stelt geen onderzoek …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}