VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hommen: beursgang verzekeringstak meest interessante optie voor afsplitsen

Een mogelijke beursgang van de verzekeringstak, beduidend minder hoge afschrijvingen op Amerikaanse Alt-A hypotheken en hogere rentemarges. Hoewel ING in het vierde kwartaal flink in de rode cijfers zakt, ziet het er weer een stukje beter uit voor de bank-verzekeraar.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen ziet wel brood in een beursgang van de verzekeringstak. Dat zei hij woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. Een beursgang zou voor beleggers een goede stap zijn, het brengt de Amsterdamse beurs weer een nieuw serieus aandeel.

Volgens Hommen is het ‘op dit moment de meest interessante optie voor het afsplitsen', maar hij benadrukte ook dat een beslissing nog niet genomen is.

2010 overgangsjaar
ING ontving eind 2008 10 miljard euro staatssteun omdat het in de problemen was geraakt door de kredietcrisis. Als gevolg van de kapitaalinjectie en op aandringen van Europa, splitst de onderneming in een bankbedrijf en een verzekeringsconcern.

2010 wordt daarbij een overgangsjaar, waarin ING de boel zo veel mogelijk probeert te ontvlechten. ‘We hebben nog zeker de rest van dit jaar nodig om de splitsing voor te bereiden', aldus Hommen.

De keuze voor een beursgang hangt volgens de topman mede af van hoe de markten zich in die tijd ontwikkelen.

De bestuursvoorzitter zegt de splitsing graag op een goede en elegante wijze te willen uitvoeren. ‘We hebben maar een kans om het goed te doen, en we hebben geen haast.'

Beleggers positief
Beleggers reageren in de loop van de ochtend met enthousiasme op de berichten van ING en zetten het aandeel tot bijna 5 procent hoger.

Dat terwijl de resultaten over het vierde kwartaal van 2009 tegenvielen. Na twee kwartalen met zwarte cijfers, leed de bank-verzekeraar in het laatste deel van het jaar 712 miljoen euro verlies en dat was meer dan verwacht.

Over het hele jaar verloor ING 935 miljoen euro. Maar operationeel gaat het behoorlijk goed met het concern. Met name bij de bankactiviteiten. Zo ontvangt de bank meer rente op hypotheken en leningen.

De rentemarge, ofwel het verschil tussen de rente die de bank ontvangt en zelf betaalt, is daardoor 1,41 procent.

Extra vergoeding aan Nederlandse staat
De rode cijfers waren voor een groot deel te danken aan een eenmalige last van 930 miljoen euro, die ING aan de Nederlandse staat moet betalen van de Europese Commissie (EC).

Europa heeft als een van de voorwaarden voor goedkeuring van de staatssteun aan ING, afgedwongen dat de Nederlandse staat een hogere vergoeding krijgt voor de garantie op de portefeuille met Amerikaanse hypotheekproducten.

De voorziening van 930 miljoen euro is in zijn geheel in het vierde kwartaal afgeschreven. ‘We betalen dit in termijnen over een lange periode', zei Hommen, die stelt dat de last de cijfers 'flink deflatteert'.

Afnemend risico
Onder beleggers lijkt ondanks de zwakke kwartaalcijfers de indruk te bestaan dat het risico in het aandeel ING aan het afnemen is.

En dat blijkt ook wel uit de afschrijving op de Amerikaanse Alt-A hypotheken. Weliswaar nog steeds een last van 324 miljoen euro. Maar op het hoogtepunt werd nog 1,8 miljard euro afgeboekt.

DSB
ING had nog een last voor de kiezen, die in het vierde kwartaal is genomen. Namelijk het opvangen van de verliezen die zijn ontstaan door het omvallen van DSB Bank afgelopen jaar in oktober.

Deze post bedraagt volgens Hommen minder dan 200 miljoen euro. Om hoeveel het precies gaat wilde hij niet zeggen. Wel is duidelijk dat ING als een van de grootste spelers op de Nederlandse spaarmarkt, opdraait voor een aanzienlijk deel van de totale verliezen.

Afbouwen balans
Ook heeft ING nog een stukje afgeschreven op het afvloeien van personeel en het samenvoegen van ING en de Postbank. Hier worden geen bedragen genoemd.

Intussen is ING verder dan verwacht met het afbouwen van de balans. De omvang van de balans werd met 18 procent teruggebracht, waar de doelstelling een afname van 10 procent was.

Blootstelling aan Griekenland
Financieel directeur Koos Timmermans meldt dat ING geen grote zorgen heeft over mogelijke verliezen op de staatsobligaties van Griekenland, Portugal en Spanje.

ING heeft een blootstelling aan Griekenland en Spanje van beide 3 miljard euro en aan Portugal van 1,9 miljard euro. ‘Ten opzichte van de totale balans geen grote zorg', aldus Timmermans.

De in totaal 7,9 miljard euro is minder dan een procent van de totale balans van het jaar, die eind 2009 1.164 miljard euro bedroeg.



Gerelateerde artikelen