VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Canon: ruim 71 procent aandelen Océ aangemeld

Het Japanse elektronicaconcern Canon heeft ruim 71 procent van de aandelen Océ in handen. Dat heeft het bedrijf dinsdagochtend bekendgemaakt. Of de overname er daarmee door is, is niet zeker. Woensdag dient de rechtszaak bij de Ondernemingskamer die tegen Canon is aangespannen door kritische aandeelhouders, gesteund door de VEB.

Canon maakt uiterlijk 4 maart bekend of het bod op Océ gestand wordt gedaan, zal worden verlengd, of beëindigd.

Enquêteverzoek
De Ondernemingskamer (OK) buigt zich woensdag over een van een groep minderheidsaandeelhouders, met onder meer de Britse vermogensbeheerders Hermes en USS.  

De partijen zijn, gesteund door de VEB naar de rechter gestapt om de overname van de Nederlandse printerfabrikant tegen het licht te houden.

Onafhankelijke commissarissen
Canon wil een snelle afronding van de overname, maar dat brengt minderheidsaandeelhouders in een . Vooral de vrijwel ongebreidelde invloed die Canon in de raad van commissarissen krijgt is onwenselijk.

De aandeelhouders, die circa 20 procent van de aandelen Océ in handen hebben, willen dat in geval van een overname ook enkele onafhankelijke commissarissen worden benoemd.

Te laag bod
Ook is het bod van de Japanners te laag. Het management van Océ had beter zijn best moeten doen om een hogere prijs in de wacht te slepen.

Het Japanse bedrijf bracht in november vorig jaar een bod op Océ uit van 8,60 euro per aandeel ofwel 770 miljoen euro in totaal. 

Gestand doen
Canon zei destijds het bod gestand te willen doen bij aanmelding van tenminste 85 procent van de aandelen. Later kwam de onderneming daarop terug.

Beleggers konden tot maandagmiddag 17.30 uur hun stukken aanbieden.

De 71 procent die is aangemeld, komt deels van aandeelhouders Océ en is voor een deel door Canon zelf gekocht. Dit is inclusief de 28,3 procent die de Japanners reeds in bezit hadden.

Als Canon genoegen neemt met de stukken die nu zijn aangeboden, krijgen de Japanners Océ wel in handen, maar wordt het opgescheept met een aantal kritische aandeelhouders van het bedrijf.

Dossier Océ:

26 februari 2010

 25 februari 2010

22 februari 2010

3 februari 2010

29 januari 2010


11 januari 2010

16 november 2009

2 oktober 2009

1 juli 2009

2 april 2009

12 januari 2009Gerelateerde artikelen