VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING krijgt van Europa meer tijd voor afstoten van activiteiten

ING kan van de Europese Commissie meer ruimte krijgen om zijn verzekeraar en Amerikaanse internetbank van de hand te doen. Voorwaarde is dat het financiële concern onderdelen afstoot door middel van een beursgang.

Dat blijkt uit het definitieve herstructureringsplan van de Europese Commissie (EC).

Voor onderdelen uit het verkoopprogramma, die ING naar de beurs brengt en die voor het einde van 2013 tenminste voor 30 procent zijn verkocht, zal de Commissie "actief overwegen" om voor de verkoop van het resterende deel meer tijd te geven, zo stelt de EC.

Mocht die situatie zich voordoen kan de Commissie, "indien gepast of door uitzonderlijke omstandigheden, in reactie op een verzoek van Nederland, een verlenging van deze periode toestaan."

Betere uitgangspositie ING
Dit vergroot de kans dat ING de verzekeringstak slechts deels naar de beurs zal brengen, zoals Aviva vorig jaar deed door 42 procent van de aandelen Delta Lloyd via een beursgang van de hand te doen.

De mogelijkheid biedt ING bovendien meer tijd, waarmee de kansen op een betere verkoopprijs toenemen. De prijzen in de verzekeringsmarkt lijken goed te zijn, gezien de grote overname die de Britse verzekeraar Prudential maanag aankondigde.

De Britten nemen voor 35,5 miljard de Aziatische herverzekeringsactiviteiten van de American International Group (AIG) over. De aankoopprijs beslaat 1,7 keer de boekwaarde van het Aziatische levensverzekeringsbedrijf en dat is gunstig voor de te verwachten verkoopprijs bij ING.

Staatssteun
ING ontving eind 2008 en begin 2009 in totaal 10 miljard euro aan steun van de Nederlandse overheid, toen het financiële concern dreigde te bezwijken onder de kredietcrisis.

Vanwege de omvangrijke staatssteun, moet het van Brussel voor eind 2013 een flink deel van de activiteiten afstoten. Het gaat onder meer om de verzekeringstak, de Amerikaanse internetbank ING Direct en de Nederlandse bank WestlandUtrecht.

Bestuursvoorzitter Jan Hommen gaf bij de publicatie van de jaarcijfers aan dat voor de verzekeringstak een beursgang momenteel "de meest interessante optie" is.

  

Maatregelen te zwaar
ING vindt dat de Europese Commissie te zware herstructureringen van het concern eist en is daarom recent tegen de beslissing van de Commissie in beroep gegaan.

De bank-verzekeraar wil via het Europese gerechtshof in Luxemburg de gedwongen verkoop van ING Direct US en Westland-Utrecht afwenden. Ook de beperking dat met de Europese internetbank geen scherpe concurrentie meer mag plaatsvinden, wil ING van tafel.

Ook de verlaging met 2 miljard euro, van de terugbetalingspremie die met de Nederlandse Staat was overeengekomen als vergoeding voor de ontvangen staatssteun, is een knelpunt. De EC noemt dit extra staatssteun, maar ING is het daar niet mee eens.

Als het Europese gerechtshof in Luxemburg ING daarin gelijk geeft, vergroot dit de kans dat de eisen met betrekking tot de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct US zullen worden versoepeld.



Gerelateerde artikelen