VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ctac staat klaar om slag te slaan zodra economisch tij verbetert

Na recordjaar 2008 heeft automatiseerder Ctac een tegenvallend jaar achter de rug. De strategie van de opgestapte topman Bart Hogendoorn, om klaar te staan voor herstel, lijkt voor 2010 goed uit te pakken.

Ctac heeft het afgelopen jaar een nettoverlies geleden van 2,2 miljoen euro. In 2008 stond er nog een recordwinst van 4,9 miljoen euro in de boeken. Maar marges op projecten lagen in 2009 lager dan daarvoor en de bezettingsgraad was gedaald. Hierdoor is de operationele marge afgelopen jaar gereduceerd tot nul.

Vertrekpremie Hogendoorn
Extra lasten vormden faillissementen van klanten en de vertrekbonus van Hogendoorn. De oud-topman, die begin januari dit jaar per direct uit functie trad, kreeg een premie van liefst 960.000 euro mee.

Zijn plotselinge afscheid bracht bovendien voor beleggers de nodige onzekerheid met zich mee.

Over het opstappen van Hogendoorn werd weinig gecommuniceerd. ‘Een verschil van inzicht in het aansturen van de organisatie', was de officiële reden voor zijn vertrek. Aangenomen mag worden dat zijn vertrek te maken had met de achterblijvende resultaten en aandelenprijs van Ctac.

Personeel behouden
Het bedrijf koos afgelopen jaar onder Hogendoorn voor de strategie om niet al te scherp te snijden in de kosten. It-personeel werd in dienst gehouden, in afwachting van betere tijden.

Daarmee moest worden gewaarborgd dat personeel beschikbaar is zodra de zaken weer aantrekken. Dit in verband met moeilijk te vinden geschoold it-personeel.

Koers toch voortgezet
Hogendoorn kreeg van Ctac slechts korte tijd om deze strategie te bewijzen en moest direct na het teleurstellende jaar zijn biezen pakken. Maar uit de toelichting op de jaarcijfers lijkt interim-bestuursvoorzitter Henny Hilgerdenaar  de koers die uitgezet is onder zijn voorganger, gewoon te volgen.

De tijdelijke ceo stelt dat Ctac er bewust voor heeft gekozen de door het bedrijf opgebouwde, vaak zeer specialistische kennis van medewerkers zo goed mogelijk te behouden.

‘Dit geeft ons de mogelijkheid om te profiteren op het moment dat vraagherstel daadwerkelijk doorzet', aldus Hilgerdenaar.

Licht herstel
En daar ziet het naar uit. Voor 2010 zijn de vooruitzichten niet slecht. Ctac stelt dat de eerste maanden van het jaar een voorzichtig herstel laten zien van de vraag naar diensten. Het aantal potentiële opdrachten is toegenomen.

Als dit herstel doorzet, staat Ctac dus klaar om te profiteren. Het zal dan in elk geval een beter jaar worden dan 2009.

In 2009 daalde de omzet met 5 procent naar 68,4 miljoen euro, van 72,3 miljoen euro in 2008. Autonoom bedroeg de omzetdaling echter 18 procent. Dit werd opgevangen met nieuw omzet uit overnames.



Gerelateerde artikelen