VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Administratiekantoor verwijt management TMG zwalkend beleid

Het administratiekantoor (AK) van de Telegraaf Media Groep (TMG) verwijt TMG een zwalkend beleid. Het AK is niet alleen uitzonderlijk kritisch tegenover het bestuur, maar toont zich ook opvallend open over de communicatie met TMG.

Daarmee is het TMG-AK een witte raaf onder de beursbedrijven met certificering.

Dat bleek tijdens de jaarlijkse certificaathoudervergadering van het administratiekantoor.

Vraagtekens bij toekomstig verdienmodel
Uit het recent gepubliceerde jaarverslag van TMG werd duidelijk dat het AK het ondernemingsbestuur verwijt een zoekend en zwalkend beleid te hanteren.

Dit in het kader van de lastige tijden die Telegraaf Media Groep doormaakt. De omzet staat al jaren onder druk en tegelijkertijd nemen de kosten van drukken en distributie van nieuws en features op papier hard toe. In moeilijke economische omstandigheden zijn advertentie-inkomsten bovendien lager.

Na verkoop van alle mogelijke deelnemingen en investeringen in binnen- en buitenland, drastische saneringen in het personeelsbestand en een mislukte belegging in de Duitse zender ProSiebenSat 1 (waarop eind 2008 voor 195 miljoen euro moest worden afgeschreven), is de vraag op welke wijze TMG haar geld in de toekomst gaat verdienen.

Op dit punt uitte het administratiekantoor zijn kritiek. Een zeldzaamheid.

Positieve uitzondering
Het AK van TMG is daarmee een positieve uitzondering op het ‘jaknikkergedrag' waar AK's doorgaans aan lijden. Als gevolg van dit kritische geluid, zo bleek tijdens de certificaathoudervergadering, heeft na de aandeelhoudersvergadering van april 2009 een tête à tête plaatsgevonden tussen TMG-bestuursvoorzitter Ad Swartjes en AK-voorzitter Lammerts van Bueren.

Van Bueren uitte onder meer kritiek op de gebrekkige scenarioanalyses die de ondernemingsleiding had opgesteld.

De leiding van TMG denkt nu zijn slag te kunnen slaan in de nieuwe media, en daar had het AK terecht zijn bedenkingen bij.

TMG denkt met de combinatie van de ouderwetse gedrukte krant van ‘wakker Nederland', de huis aan huis bladen en de in het OV gratis verspreide media (zoals dagblad Spits), een ‘mega bereiksbom actie' in huis te hebben, zoals ze dat zelf noemen.

Tijdens de vergadering van het administratiekantoor bleek dat het bestuur de uitleg van TMG overtuigend vindt en gaf het zelfs aan dat beleggers best wat meer vertrouwen mogen hebben in de koers van TMG.

Kanttekeningen
Hierbij zijn de nodige kanttekeningen te maken. ICT-uitgaven en mogelijke technische problemen kunnen leiden tot torenhoge kosten. Bovendien is de concurrentie fel. Daar komt de vraag bij of gebruikers wel voor online content willen gaan betalen. Ook is het model sterk afhankelijk van advertentie-inkomsten, die volatiel zijn.

Adverteerders zijn bovendien niet heel loyaal en altijd op een koopje uit. Verder zit er in het bestuur en de raad van commissarissen niemand met aantoonbare affiniteit en kennis van digitale media.

Openheid is uitzondering
Ondanks deze kanttekeningen, is de openheid van het AK tamelijk exceptioneel. Dit is mogelijk te verklaren door het feit dat het AK in de praktijk nog maar een minderheid van de TMG-certificaathouders vertegenwoordigt.

Behalve de familie Van Puijenbroek (30 procent belang) hebben ook John de Mol's beleggingsmaatschappij Cyrte (20 procent), Marcel Boekhoorn (5 procent, eigenaar van dagblad De Pers) en Jan Zeeman (ook 5 procent via zijn beleggingsvehikel Navitas) een aanmerkelijk belang in het mediaconcern.

Deze grootaandeelhouders zijn verre van eensgezind. Zo gaan Boekhoorn en Cyrte de laatste weken rollebollend over straat. Wat hen wel bindt, is hun ongenoegen over de operationele prestaties van TMG.

Het TMG bestuur ziet daardoor voor het AK waarschijnlijk een mooie rol van beschermheer weggelegd. Zolang het AK haar stemgedrag uit het verleden continueert, met voortdurend een voorstem, bestaat er ook geen ‘gevaar' dat een toevallige minderheid van de certificaathouders in de ava besluiten neemt die niet in het belang van het bestuur zijn.

Certificering afschaffen
Administratiekantoren zijn doorgaans slaafse volgers van het ondernemingsbestuur. Kritiekloos wordt ja geknikt op de voorstellen van bestuurders.

Het AK van TMG is met zijn kritische opstelling de uitzondering die de regel bevestigt. Het zou mooi zijn als de overige administratiekantoren van beursgenoteerde ondernemingen, zolang ze niet worden afgeschaft, een voorbeeld aan het TMG-kantoor zouden nemen.

Bij teveel beursgenoteerde ondernemingen is nog sprake van certificering.

Beursfondsen met administratiekantoor:

 AEX: ING
  Unilever
  Fugro 
  
 AMX: Heijmans 
  
 ASCX: Grontmij
  Telegraaf Media Groep
  Kas Bank
  
 


Gerelateerde artikelen