VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootaandeelhouder Delta Lloyd niet van plan om belang snel af te bouwen

Het zal nog wel even duren voordat verzekeraar Delta Lloyd doorstoot naar hoofdindex AEX. Grootaandeelhouder Aviva (54 procent) is niet van plan om bij de huidige koers (een deel van) zijn belang te verkopen.

Dat liet Delta Lloyd-topman Niek Hoek weten bij de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

Delta Lloyd ging in november naar de beurs en promoveerde in maart naar de Midcap-index. Om opgenomen te worden in hoofdindex AEX moet een fonds bij de 25 meest verhandelde fondsen behoren. Dat lijkt moeilijk te worden zolang Aviva niet meer aandelen op de markt brengt. Op de korte termijn lijkt dat niet waarschijnlijk, zo liet Hoek doorschemeren.

Blik op het zuiden
Het moet de top van Delta Lloyd afgelopen week moeite hebben gekost om de kaken op elkaar te houden. In de onzekerheid rond de kredietwaardigheid van Zuid-Europese landen kreeg de koers van het aandeel Delta Lloyd een forse knauw. Vrijdag sloot het aandeel op 14,20, de laagste stand sinds de beursintroductie van november vorig jaar.

Die afstraffing moet als onrecht ervaren zijn op het hoofdkantoor in Amsterdam. De blootstelling aan staats- en bedrijfsobligaties van de zogenaamde PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italie, Griekenland en Spanje) is sinds eind 2009 gehalveerd tot euro 2,1 miljard. Daarvan is 1,5 miljard belegd in Italiaanse staats- en bedrijfsobligaties.


Blootstelling Delta Lloyd aan Zuid-Europa (bron: Delta Lloyd)

De snelle afname van de blootstelling aan Zuid-Europese perikelen heeft Delta Lloyd te danken aan het actieve beheer van de eigen beleggingsportefeuille, zo stelt de verzekeraar. "Wanneer marktomstandigheden daartoe mogelijkheden boden werden de investeringen in staatspapier van deze landen teruggebracht."

Delta Lloyd wil nog maar eens benadrukken: actief beheer van de beleggingsportefeuille loont. Niet toevallig dat Delta Lloyd als aanbieder van beleggingsfondsen aan particulieren zweert bij actief beheer boven indexvolgers.
De exacte consequentie van de afbouw van de portefeuille blijft onduidelijk. Delta Lloyd geeft alleen de marktwaarde van de betreffende obligaties en meldt vervolgens dat deze een "verwaarloosbaar" effect heeft op het eigen vermogen.

In het eerste kwartaal heeft Delta Lloyd het eigen vermogen zien stijgen met 7 procent. De premie-inkomsten uit verzekeringen stegen gemiddeld met 10 procent en die stijging komt vooral voor rekening van de collectief gesloten verzekeringen. Die markt trekt weer wat aan, nadat deze een jaar geleden totaal stilviel onder invloed van de kredietcrisis.

Volgens topman Hoek staan de inkomsten uit individuele levensverzekeringen "onder enige druk". De verzekeraar wijst op enig herstel in de pensioenmarkt, die een jaar geleden nog geheel stil lag. In het eerste kwartaal werden voor euro 100 miljoen aan pensioencontracten gesloten. De hypotheekproductie daalde met 30% tot euro 367 miljoen.



Gerelateerde artikelen