VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed verviervoudigt winstverwachting

Voorspellen kunnen ze nauwelijks, de slaapkamerverkopers van Beter Bed. Maar daarmee zijn de negatieve kwalificaties wel zo goed als op. Beter Bed verviervoudigt zijn winstverwachting voor het tweede kwartaal.

Het bedrijf uit Uden schatte eerder in dat de groei van de nettowinst in het tweede kwartaal 50 procent zou bedragen ten opzichte van vorig jaar.

Die groeiprognose heeft Beter Bed nu verviervoudigd. De nettowinst gaat ten minste 1,6 miljoen bedragen, 2 keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar.

Het succes nu zegt ook iets over de moeilijke situatie in de eerste helft van 2009. Toen hield het bedrijf rekening met een rampscenario. Consumenten zouden massaal hun aankopen staken.

In de tweede helft van 2009 zag Beter Bed de vraag aantrekken en dankzij de laatste twee kwartalen wist het toch een hogere omzet te boeken dan in de jaren daarvoor.

Doortrekken
Die stijgende lijn heeft Beter Bed doorgetrokken. Het bedrijf ziet de omzet groeien en heeft de crisis gebruikt om nog eens stevig in de kosten te snijden. Die omzetstijging is ook te danken aan de nieuwe winkels die het concern heeft geopend.

Als paddestoelen
Per saldo heeft Beter Bed in het eerste halfjaar 21 winkels geopend. In werkelijk is er nog meer beweging want er wordt niet geaarzeld een filiaal weer op te doeken als de winstgevendheid tegenvalt.

Een winkel optuigen kost circa 100.000 bij Beter Bed. Dat geld moet binnen een jaar terug verdiend zijn, anders gaat de verhuurplaat op de deur.

Marktaandeel winnen
De slaapkamerverkopers danken hun forse winstgroei, naar eigen zeggen, ook aan een krimpende markt. De recent aangetreden topman Ton Anbeek hierover: "De Nederlandse markt daalde in het eerste halfjaar met 10%, terwijl Beter Bed in Nederland met de omzet 12% steeg." Het is dus duidelijk dat Beter Bed marktaandeel van de concurrentie afknabbelt.

Spanje
Beter Bed kampt nog steeds met problemen in Spanje, waar het via de winkels van El Gigante del Colchon omzet wil pakken. De crisis in Spanje heeft de omzet daar opnieuw doen dalen, in het eerste half jaar met 9 procent.

Topman Anbeek verwacht weinig verbetering op het Iberisch schiereiland. Een aantal bezuinigingsvoorstellen van de Spaanse regering kunnen volgens hem implicaties hebben voor het consumentengedrag.

Funshoppen
In Nederland bespeurt Anbeek een verschuiving in koopgedrag. . "We hebben minder bezoekers, maar die zijn wel bewuster in hun aankopen, waardoor er relatief meer producten worden verkocht." Funshoppers komen dus steeds minder bij Beter Bed en dat is begrijpelijk. Zo gezellig zijn de filialen nu ook weer niet. Maar een kniesoor die daar over zeurt bij deze resultaten.

Beter Bed maakt de totale cijfers over het tweede kwartaal bekend op vrijdag 27 augustus.
Gerelateerde artikelen