VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

23 juli 2010

Sterk presterend Akzo bevestigt overnameplannen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

In een jaar tijd kan veel gebeuren. AkzoNobel was vorige zomer nog tamelijk voorzichtig over de eigen toekomst. Maar de crisis heeft de verfproducent gesterkt. Groei en overnames liggen in het verschiet.

Nog steeds is AkzoNobel sterk afhankelijk van de Europese en Amerikaanse markt. Op beide continenten blijft de voor de verfproducent  zo belangrijke woningmarkt kwakkelen. En dus gaat de aandacht van Hans Wijers en zijn team steeds meer richting op de opkomende markten. 

Verse tussenresultaten van die ommezwaai verrassen de markt opnieuw. De omzet kwam in het tweede kwartaal 13 procent hoger uit op € 3,9 mrd. De divisie coatings en vooral de chemietak dragen fors bij aan die stijging.

De opkomende markten waren eind 2009 goed voor 37 procent van de omzet en dragen bovengemiddeld bij aan de winst.  De verkoop van de laatste delen National Starch eerder dit jaar zal het gewicht van volwassen markten als Europa en de Verenigde Staten verder doen afnemen.

Vergelijk dat eens met de situaties een jaar of acht geleden. Eind 2002 kwam 87 procent van de omzet nog uit Europa en Noord-Amerika.

Overigens spreekt Akzo zelf van ‘hoge-groei-markten'. Het concern rekent daarbij ook een deel van Oost-Europa mee. 

Voor op schema
Trots merkt topman Hans Wijers op dat AkzoNobel op het gebied van winstgevendheid anderhalf jaar voor op schema ligt. Het verfconcern had als doel om eind 2011 de winst (voor rente belastingen, afschrijvingen en amortisatie) als deel van de omzet op 14 procent te krijgen.

Die doelstelling wist Akzo vorig jaar al te bereiken dankzij forse kostenbesparingen. Zo ook nu, bij gestegen omzet is deze zogenoemde EBITDA-marge voor heel Akzo 14 procent uit lopende zaken.

De grootste divisie, de Decoratieve verven, draagt bij aan die mooie winstgevendheid, met een EBITDA-marge van 14,6 procent. Deze divisie, onder leiding van Akzo-kroonprins Tex Gunning, sneed vorig jaar flink in de kosten en dat werpt vruchten af.

Op overnamepad
Topman Wijers liet nog maar eens weten dat hij weer op overnamepad is. De topman zal waarschijnlijk uitkomen bij bedrijven met een marktwaarde van een miljard of drie. Er moet veel aandacht zijn voor verf en coatings. Afzetmarkt? Liefst in de opkomende landen.

Ook de productie a.u.b. Want het lijkt erop alsof AkzoNobel relatief gezien nog steeds overproductie draait in de dure (Europese) regio.

Zoals de zaken er nu uitzien kan Hans Wijers zelf de nieuwe aanwinst binnenkort presenteren. Met de recente ontwikkelingen in de formatie is de kans klein dat de D66-prominent snel het pluche bij AkzoNobel zal verruilen .


Gerelateerde artikelen

“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
“AkzoNobel moet nu met PPG in gesprek”
22-03-2017

Verffabrikant AkzoNobel heeft ook het tweede, hogere overnamebod van PPG In…

Lees verder

akzonobel chemie verf PPG
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
Wat maakt AkzoNobel zo aantrekkelijk voor de Amerikanen?
11-03-2017

AkzoNobel-topman Ton Büchner zegt luid en duidelijk “nee” tegen de avances …

Lees verder

akzonobel chemie verf
Ton Büchner lost belofte bij AkzoNobel in, maar de markt beloont het niet
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
Brazilië blijkt een groot risico: vier bedrijven die nog niet zijn geraakt door schandalen
14-12-2015

Arcadis is de laatste in een flinke lijst bedrijven die in Brazilië in verb…

Lees verder

arcadis brazilie fraude

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}