VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Delta Lloyd blijft sinds beursgang sterk achter

Beleggers zouden het aandeel Delta Lloyd niet op de goede merites beoordelen. Misschien klopt dat ook, maar daar is het bedrijf zelf debet aan. Delta Lloyd gaat fors in de kosten snijden om mee te kunnen in de markt.

Verzekeraar Delta Lloyd heeft in de eerste helft van dit jaar een netto operationeel resultaat behaald van 167 miljoen euro.

Dat was een stijging van 5 procent ten opzicht van vorig jaar, maar minder dan verwacht. De nettowinst steeg wel sterk, tot 767 miljoen euro.

Dit was vooral het gevolg van het feit dat bij Delta Lloyd de waardering van de bezittingen en de verplichtingen niet op dezelfde wijze gaat.

Het eigen vermogen steeg meer dan verwacht tot 4,6 miljard euro, maar de wettelijke solvabiliteit daalde naar 178 procent. Ook dat was een tegenvaller. Delta Lloyd kampt blijkbaar met fikse concurrentie op haar belangrijkste markt, Nederland.

De bruto premie-inkomsten groeiden autonoom met 5 procent, maar op nieuw afgesloten levensverzekeringen werd een negatieve marge genoteerd van 1,2 procent. Bij schadeverzekeringen werd wel een verbetering van het resultaat genoteerd.

Hoge intrinsieke waarde
JPMorgan, betrokken bij de beursgang van Delta Lloyd in november vorig jaar, meldde onlangs dat beleggers iets over het hoofd zouden zien bij de verzekeraar. Zij verwachtten dat Delta Lloyd vandaag zou melden dat de boekwaarde in het tweede kwartaal fors is gestegen. De verwachting was dat de boekwaarde op 29,90 euro zou uitkomen, tegen 25,30 euro drie maanden eerder.

Het werd 27,45 euro. Aanzienlijk lager dan JP Morgan had becijferd, maar het betekent wel dat beleggers het bedrijf bij een koers van 15 euro waarderen op slechts 55 procent van deze intrinsieke waarde.

Delta Lloyd gaat de organisatie vereenvoudigen, in verband met de lagere marges en toenemende prijsdruk in de verzekeringsbranche. De operationele kosten moeten omlaag tot onder 850 miljoen euro in 2012, een daling met een kwart ten opzichte van 2008. Het aantal afdelingen en het aantal directeuren wordt zo ongeveer gehalveerd.

AEX en Aviva doen het beter
Delta Lloyd kwam op 2 november 2009 voor euro 16 per aandeel naar de beurs, terwijl een stuk vandaag voor minder dan 15 euro te koop is. Het aandeel maakte sinds de beursgang een koersdaling van 7 procent.

De AEX liep in dezelfde periode met 12 procent op. De Amsterdamse Midkap Index, waar Delta Lloyd sinds maart deel van uitmaakt deed het zelfs nog wat beter dan de AEX en steeg met 17 procent.

Beleggers in Delta Lloyd kregen over 2009 een dividend van een halve euro, niet genoeg om het koersverlies goed te maken.

Nu wordt een interim-dividend van 0,40 euro aangekondigd, wat wijst op een hoger jaardividend. Positief, maar een doekje voor het bloeden.

Opvallend is dat moederbedrijf Aviva wel met meevallende cijfers kwam. Bij Aviva ging de operationele winst met 21 procent vooruit dankzij een goede Britse marktomstandigheden.

Het moederbedrijf heeft op 16 euro goed verkocht en de ontwikkelingen op de Nederlandse verzekeringsmarkt blijkbaar beter ingeschat dan beleggers die het aandeel op 16 euro kochten.




Gerelateerde artikelen