VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TMG lijkt het beste van 2010 alweer gehad te hebben

De opbrengsten van Telegraaf Media Groep blijven dalen door lagere advertentie-opbrengsten. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn bescheiden. Vraag is wie topman Swartjes gaat opvolgen.

Het verhaal over de opbrengsten van TMG is bekend. Het bedrijf heeft te maken met een afkalving van inkomsten uit gedrukte uitgaven, met De Telegraaf als vlaggenschip.

Het bedrijf kampt daarbij met almaar dalende advertentie-inkomsten op papier die maar zeer ten dele gecompenseerd kunnen worden door de stijgende, maar nog steeds relatief bescheiden advertentie-inkomsten online.

Toch heeft TMG voorlopig het ergste achter de rug, zo lijkt het. De advertentieopbrengsten dalen minder hard dan voorheen. Nu dalen de inkomsten nog maar met 2 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vorig kwartaal werd 6 procent prijs gegeven en in de laatste helft van vorig jaar krompen reclame-inkomsten met dubbele cijfers.

Dat TMG een fors hoger resultaat over de eerste helft van het jaar heeft weten te behalen heeft natuurlijk te maken met de beroerde situatie vorig jaar op de advertentiemarkt. Wie diep is gezonken maakt eenvoudiger een sprong voorwaarts.

De winst voor aftrek van rente, belastingen en amortisatie van goodwill (ebita) kwam over het tweede kwartaal van dit jaar uit op euro 17,8 mln tegen euro 13,2 mln een jaar eerder. De winstgevendheid (voor voorzieningen genormaliseerde ebita-marge) kwam in het tweede kwartaal uit op 11,8% tegen 8,5% een jaar eerder.

Snijden, snijden
Maar TMG heeft niet lijdzaam zitten wachten op betere tijden. Het mediaconcern heeft fors in de kosten gesneden. Minder renderende activiteiten zijn afgestoten, niet-kernactiviteiten zijn uitbesteed en het personeelsbestand is rigoureus afgeslankt. Ook het stopzetten van de zondagskrant van de Telegraaf in oktober vorig jaar draagt dit kwartaal nog volledig bij aan verlaging van de kosten. 

Grote troef in de opbrengsten is het belang dat TMG heeft in het Duitse mediaconcern ProSieben. In 2008 kocht TMG het belang voor bijna 300 miljoen en zag zich meteen geconfronteerd met een papieren verlies van honderden miljoenen.

Inmiddels wordt de (papieren) schade langzaam ingelopen. De Duitse advertentiemarkt groeit wel en daar profiteert TMG indirect van. Circa 40 procent van de nettowinst van TMG is te danken aan het belang in ProSieben. Nog even en TMG verandert van een uitgeverij in een vermogensbeheerder.

De troon van Swartjes
TMG is voorzichtig over de rest van 2010. De flinke ingreep in de kosten is voor een deel eind 2009 doorgevoerd. Daarvan valt dus weinig te profiteren in de tweede helft van het jaar.

, een genormaliseerde ebita-marge in 2010 van ten minste 9 procent. In het tweede kwartaal bedroeg die marge nog 11,8 procent. Het bedrijf heeft dus geen al te hoge verwachting over de rest van het jaar.

Volgers van het aandeel zullen vooral benieuwd zijn naar nieuws over de opvolging van de volgende jaar vertrekkende topman Ad Swartjes. TMG zou een opvolger buiten de deur zoeken en daarbij worden de namen genoemd van van UPC en (oud-operationeel directeur bij ProSieben).

Het lijkt er niet op dat Swartjes in de komende maanden nog een toonaangevende rol gaat spelen in een doorontwikkeling van de online strategie van het bedrijf. De transformatie van het bedrijf van papier naar online zal hij graag aan zijn opvolger laten.

Die kan dan mooi in gesprek met de onlangs aangetreden commissaris van TMG, de jonge baas van internetwinkel Bol.com. Of kiest De Telegraaf toch voor iemand die nu al aan het bedrijf verbonden is?

LEES MEER:

13 november 2009
 

 22 april 2009




Gerelateerde artikelen