VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gemengde koersreacties op kwartaalcijfers tot nu toe

Het cijferseizoen is nog in volle gang. De koersreacties tot nu toe zijn gemixed. Alle zorgen over de koopkrachtontwikkeling ten spijt, retailer Macintosh is de positiefste uitschieter.

Afgelopen week brak dan toch definitief het cijfergeweld over het derde kwartaal los. De grote jongens AkzoNobel en Philips kregen direct na de publicatie van de derdekwartaalcijfers een flinke tik.

Opvallend, omdat de wereldeconomie het vooral moet hebben van de opkomende economieën en deze multinationals daar juist stevig op inzetten. Chipmachinefabrikant ASML kon beleggers wel bekoren en datzelfde geldt voor TomTom.

De cijfers van de kleine IT-dienstverlener Qurius werden tot nu toe het minst gewaardeerd. De koers daalde op de dag van publicatie met 6,6 procent. Grote winnaar tot op heden is smallcap fonds Macintosh, dat direct bijna 8 procent koerswinst kon bijschrijven.

Eerste reactie op kwartaalresultaten (koersbeweging op de dag na publicatie resultaten)
Fonds Cijfers Q3 Koersbeweging
ASML 13 oktober  4,96%
Unit4 15 oktober 2,16%
Arseus 16 oktober-0,49%
Philips 18 oktober-4,21%
TomTom 20 oktober 2,77%
Macintosh 21 oktober 7,72%
Qurius 21 oktober-6,58%
Pharming 21 oktober 5,49%
Sligro 21 oktober 1,48%
AkzoNobel 21 oktober-3,67%

Regendans
Net als bij de halfjaarcijfers profiteert Macintosh van stijgende schoenverkopen. De omzet van de sector Fashion, waar de schoenenketens als Manfield, Dolcis en Scapino onder vallen, zette het afgelopen kwartaal 14,2 miljoen euro meer om tot 172,6 miljoen euro.

Dat is een stijging van 9 procent. Macintosh als geheel zag de omzet met 3,5 procent oftewel 10,5 miljoen toenemen tot 313,5 miljoen. De afgelopen zomer kende relatief veel regenachtige dagen en dan kopen mensen meer schoenen, zo luidt de verklaring.

Doordat de andere sectoren per saldo omzet hebben ingeleverd, maken de schoenverkopen inmiddels 55 procent van de totale omzet van Macintosh uit. Dat is op zich riskant, maar de zaken gaan hier goed dus voorlopig niets te klagen.

De kans bestaat dat mensen hun schoenaankopen hebben vervroegd en de verkopen in het vierde kwartaal tegen gaan vallen. Een regendansje langs de Maas in dan nog niet zo'n gek idee.

Automotive & Telecom, vertegenwoordigt door de formules Halfords en BelCompany, kwam niet verder dan een magere 1 procent omzetgroei tot 83,8 miljoen euro. BelCompany presteerde beter dan vorig jaar, Halfords juist minder goed. De derde sector Fashion, waar de woningdecoratieketens Kwantum en GP Décors onder vallen, zag de verkopen met 7 procent teruglopen tot 57,1 miljoen.

Voorzichtige vooruitzichten
Zonder concrete cijfers te noemen laat Macintosh weten dat het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal beduidend hoger is uitgevallen dan vorig jaar. Alle sectoren hebben hun marge weten te verhogen.

Macintosh houdt de kosten dan ook scherp in de gaten en zet succesvol in op de verkoop van winstgevendere artikelen. Bij de halfjaarcijfers bleek het bedrijfsresultaat vlak ten opzichte van vorig jaar.

Ondanks de nu opgebouwde voorsprong blijft het bestuur voorzichtig en durft het niet zomaar de lijn voor de rest van het jaar door te trekken. Macintosh zegt dat de maand oktober een wisselvallig beeld heeft gegeven.

Bovendien zal het bedrijf de stevige overheidsbezuinigingen die op de agenda staan in het achterhoofd hebben.

Met de uitspraak dat het bedrijfsresultaat minimaal gelijk zal zijn aan de 44,7 miljoen euro over 2009 kunnen beleggers niet zo veel. De consensus onder analisten lag voor de cijferpublicatie al op een verwachte 48 miljoen euro en dat zal nog wel wat hoger komen te liggen.

De stevige koerswinst is in zoverre ook wel begrijpelijk omdat beleggers bezorgd zijn over de consumentenbestedingen in het algemeen. Witte raven als Macintosh worden dan meteen beloond.
Gerelateerde artikelen