VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech haalt doelstellingen. Tijd voor nieuwe

Vijf miljard omzet en 6 procent marge. Eerder dan zelf gepland haalt technisch dienstverlener Imtech die doelstellingen. Hoogste tijd om de lat hoger te leggen.

Technisch dienstverlener Imtech is onder beleggers bekend vanwege zijn onophoudelijke stroom van persberichten. De evaluatie van het derde kwartaal is een oefening in het herkauwen van eerder nieuws.

Het orderboek van Imtech is verder toegenomen, met name in Duitsland en Oost-Europa, de regio Nordic (Zweden, Noorwegen en Finland) en in de Europese marken voor ICT en Traffic.

In de Benelux (26 procent van de totale omzet) is er sprake van een teruggang. Imtech blijft last hebben van terughoudende investeringen in de industrie en gebouwen en hevige concurrentie van lokale spelers.

Imtech reageert hier onder meer op met kostenbesparingen en de inzet op ‘groene technologie'.

Ook moeilijk heeft de onderneming het in het Verenigd Koninkrijk en in Spanje (12 procent van de omzet). Dat mag niet verbazen gezien de economische problemen daar. Door omvang en aanwezigheid in nichemarkten als water en petrochemie weet Imtech toch redelijk stabiel te opereren in deze landen.

2 november
Tot zover de kwartaal-update. Imtech-beleggers kijken toch vooral uit naar de nieuwe plannen die begin november naar buiten komen. Dan presenteert Imtech zijn nieuwe strategie voor de komende vier jaar. Het bedrijf zelf heeft het over de strategische update 2011-2015.

De nieuwe strategie is nodig omdat Imtech de huidige doelstellingen voortijdig zijn behaald.
Vorig jaar behaalde Imtech een omzet van 4,3 miljard en een (ebita-)marge op 5,8 procent.

Dit jaar moeten de zelfgestelde doelen ‘nagenoeg' behaald worden, zo laat topman René van der Bruggen weten. Dan gaat het dus om 5 miljard omzet en een winstgevendheid van 6 procent.

De nieuwe lat
Het is dus even afwachten hoe hoog Imtech de lat voor de periode 2011-2015 precies zal leggen. Alles is mogelijk van een omzetrange van 6 miljard tot 10 miljard en een ebita-marge van 6,5 procent tot 8 procent.

De meeste analisten denken aan een gematigd omzetdoel van 7-8 miljard euro en dito marge van 6,5-7 procent. Gezien de wisselende prestaties van Imtech in de diverse takken van sport ligt een voorizchtige prognose voor de hand.

De kredietcrisis heeft bovendien duidelijk gemaakt dat vooruitkijken lastig is en investeringen zomaar in de ijskast gezet worden. En mochten grote tegenvallers uitblijven dan kan het vierjarenplan natuurlijk eerder worden vervangen door een nieuwe prognose.

Beleggers zijn dol op eerder dan verwachte of beter dan verwachte resultaten. Van die reflex is Imtech goed op de hoogte.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen