VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mediq profiteert nauwelijks van vergrijzing

De Westerse wereld vergrijst en heeft dus meer zorg nodig. De beursgenoteerde apothekersketen Mediq weet daar nauwelijks van te profiteren. Het verlaagde zelfs de verwachting voor de autonome groei.

De cijfers van Mediq over het derde kwartaal liggen over het algemeen keurig in lijn met de verwachting van analisten.

Twee zaken vallen in negatieve zin op en dat is wat zorgelijk. Ten eerste blijft de autonome omzetgroei beperkt.

Ook bij paradepaardje Direct & Institutioneel, goed voor ruim 40 procent van de omzet, bedroeg de autonome groei slechts 1 procent. Mediq levert hier medische hulpmiddelen direct aan huis en aan onder meer ziekenhuizen.

De onderneming voelt zich genoodzaakt de verwachting ten aanzien van de autonome groei voor dit jaar te temperen. Deze zal nu uitkomen aan de onderkant van de eerder afgegeven en al verlaagde bandbreedte van 2-3 procent.

Tweede negatieve aspect is de zorg die CEO Mark van Gelder uitspreekt over de aanhoudende druk op zowel de geneesmiddelenprijzen als op de tarieven voor farmaceutische zorg. Mediq heeft de laatste jaren forse verliezen geleden bij zijn Nederlandse apotheken. Verzekeraars en overheden blijven besparen om de zorg betaalbaar te houden.

Mediq heeft de laatste jaren sterk ingezet op de levering van aanvullende diensten in de apotheek in de hoop hier in toenemende mate voor betaald te worden. Van Gelder tempert nu de verwachtingen hierover. Door een reorganisatie weet Mediq voor het eerst sinds lange tijd kon Mediq weer eens een hoger resultaat bij de Nederlandse apotheken te boeken.

Bij de Poolse apotheken gaat het eveneens moeizaam. Het resultaat verschrompelde hier van 8,3 miljoen tot slechts 2 ton. Het zou toch eens tijd worden dat Mediq eens klaar is met reorganiseren in Polen en ook hier van de toenemende vergrijzing weet te profiteren.

Winst inkopen
Het bedrijf schroeft de verwachting voor het bedrijfsresultaat voor dit jaar met 3,5 miljoen euro op tot een range van 112-116 miljoen euro, maar dat komt puur door de boekwinst die het heeft gemaakt op het 6,3 procent belang in de Duitse goothandel Anzag. Het Britse Alliance Boots heeft onlangs een bod op Anzag uitgebracht en mogelijk dat Mediq het belang zal aanbieden.

Transformatie
Gezien de door overheidsbezuinigingen aanhoudende prijsdruk in de Nederlandse apothekersmarkt zet Mediq fors in op expansie van het Directe & Institutionele kanaal. Dit is nu al goed voor 41 procent van de omzet, tegen nog 34 procent vorig jaar.

Doel is de directe levering aan huis en ziekenhuizen tot boven de 50 procent van de omzet te brengen. Een slimme zet want Direct & Institutioneel is al goed voor 72 procent van het bedrijfsresultaat. Expansie in dit segment zal vooral via acquisities moeten plaatsvinden, want autonoom is de groei hier dus ook beperkt.




Gerelateerde artikelen