VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hoger bod moet Mediq-beleggers alsnog paaien voor overname

Advent wil de overname van Mediq niet laten klappen. Met een nieuw bod van 14 euro per aandeel hopen de Amerikaanse investeerders de tegenstribbelende aandeelhouders alsnog te paaien.

Dat meldt het Amerikaanse investeringfonds nog tijdens de reguliere beurshandel in een persbericht.

Nu het bod met 75 eurocent is opgeschroefd tot 14 euro per aandeel (in contanten) plakt Advent een waarde op het aandelenkapitaal van 819 miljoen euro.

Nu een aandeelhoudersrevolte bij Mediq ook echt tot een opgetrokken bod leidt, illustreert dat samen optrekkende (grote en kleine) aandeelhouders een effectieve vuist kunnen maken.

Wat betekent deze nieuwe situatie voor Mediq-beleggers? Zes vragen en antwoorden.

Advent wil nu dus 14 euro per aandeel betalen (was 13,25 euro). Wat kan ik hieruit afleiden?
In ieder geval dat de Amerikanen Mediq nog altijd maar wat graag willen inlijven.

Ze hoopten dat beleggers genoegen zouden nemen met een voor Advent gunstige biedprijs van 13,25 euro.

Maar kleine en grote beleggers, zoals verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd (14 procent), Navitas (5 procent) van textielfamilie Zeeman en Kempen & Co hebben de afgelopen weken aangegeven ontevreden te zijn met die biedprijs.

Het verzet van deze groep heeft het private equityfonds in ieder geval onder druk gezet.

In een eerste reactie tegen persbureau ANP laat Delta Lloyd weten nog niet overtuigd te zijn: "We nemen dit in ieder geval serieus."

De beleggers van ING, goed voor ruim 10 procent, hebben hun standpunt nooit bekendgemaakt. ING was ook als adviseur van Mediq betrokken bij de voorgenomen overname.

Advent wil nu 14 euro per aandeel betalen. Is dat voldoende om Mediq binnen te hengelen?
Of het echt voldoende is om beleggers nu wel te laten plooien, blijkt pas op 29 januari, het einde van de biedingstermijn. Daarna zal Advent wereldkundig maken of het bod nu wel succesvol is geweest.

In de maandenlange krachtmeting tussen de bedrijfsopkopers van Advent en ontevreden beleggers buigen de Amerikanen in ieder geval wel enigszins.

Beleggers hebben hiermee sowieso aangetoond dat felle oppositie en samen optrekken kan lonen om een beursvertrek  tegen een te lage prijs te blokkeren.

Zou Advent het bod nog een keer kunnen verhogen?
Nee. In het persbericht schrijven de investeerders dat deze verhoging "definitief is bedoeld al laatste poging om de waarderingskloof tussen Advent en aandeelhouders te overbruggen".

Op basis van die ferme taal is een nieuwe verhoging dus uitgesloten. 

Is het eerder voorgekomen dat een bod in dit stadium wordt verhoogd?
Nee. De overnamesaga rond de Utrechtse apothekersketen en distributeur van medische hulpmiddelen is uniek.

In Nederland is het nog niet eerder vertoond dat na een verlengingstermijn van twee weken, ook echt een hoger bod komt.

Na de eerste aanmeldtermijn, die liep van 9 november 2012 tot 4 januari 2013, wist Advent maar 54 procent van de aandelen voor zich te winnen.

In een poging wat extra tijd te kopen verlengden de bedrijfopkopers de biedingsperiode met twee weken, die zou eindigen op 18 januari nabeurs. Vlak daarvoor maakten de Amerikanen uiteindelijk een verhoging van de biedprijs bekend.

Boskalis verhoogde recent zelfs tweemaal haar bod op maritiem dienstverlener Dockwise, maar die verhoging vonden plaats nog tijdens de eerste aanmeldingstermijn.

Wat als ik al eerder mijn aandelen Mediq had aangemeld (onder het oude bod). Blijft die aanmelding nu staan?
Ja, tenzij beleggers toch niet willen ingaan op dit hogere bod. In dat geval kunnen zij een eerdere aanmelding nog tot 29 januari via hun broker ongedaan maken. Die mogelijkheid hebben zij onder de Nederlandse regels voor biedingen op beursfondsen.

Enkele lange termijn beleggers plooiden niet voor het eerste bod omdat daarin de langere termijn waarde van Mediq onvoldoende was meegenomen.

Wanneer zal Advent de overname echt doorzetten?
Advent wil het liefst 95 procent van de aandelen in handen hebben om het bod gestand te doen.

Maar ook als bijvoorbeeld ten minste tweederde van alle aandelen worden aangemeld (66,67 procent) kan zij het bod doorzetten.

Blijft het opkoopfonds daaronder, dan moeten bestuur en commissarissen van Mediq expliciet hun goedkeuring geven voor het toch doorzetten van de overname.




Gerelateerde artikelen