VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Opkoopfonds Advent hoopt op meer Mediq-aandelen

Aandeelhouders Mediq zijn vooralsnog niet gecharmeerd van het overnamebod van private equityhuis Advent. Advent ziet zich gedwongen om de aanmeldtermijn voor beleggers te verlengen.

Na de eerste aanmeldtermijn is ongeveer 54 procent van de Mediq-stukken (31,5 miljoen aandelen) aangemeld.

Dat maakte Advent bekend via een persbericht.

Daarin meldde de Amerikaanse investeringsmaatschappij ook Mediq-aandeelhouders twee weken extra bedenktijd te geven. Deze zogeheten verlenging van het bod loopt tot 18 januari. 

Na die datum zal Advent aangeven of zij het bod op de Utrechtse apotheekuitbater en leverancier van medische hulpmiddelen ook daadwerkelijk zal doorzetten (gestand doen).

Laag percentage
Advent lanceerde begin november een bod van 13,25 per aandeel Mediq in contanten. Inclusief de schulden waardeerden de Amerikanen het concern daarmee op ruim één miljard euro.

Vooralsnog kunnen zij dus iets meer dan de helft van de aandelen definitief overnemen. Dat is voor overnamebiedingen op de beurs een laag percentage.

In de meeste gevallen weet de overnemende partij tijdens de eerste aanmeldtermijn al gauw tachtig procent van de aandelen te bemachtigen.

Dat was onder andere het geval bij de overname van de Venlose printer- en kopieerfabrikant Océ door het Japanse Canon en buizenmaker Wavin door de Mexicaanse sectorgenoot Mexichem.

Bij de kleine detacheerder TMC kwam in de eerste termijn zelfs meer dan 98 procent van de aandelen in handen van investeerder Gilde, ondanks een weinig overtuigende biedprijs.

Verlenging
Advent hoopte al direct 95 procent van de aandelen te kunnen binnenhengelen. In dat geval was de deal beklonken en had de beursnotering van Mediq snel kunnen worden geschrapt.

Nu geeft het private equity huis het startschot voor de verlenging.

Gedurende deze periode kunnen twijfelaars alsnog ingaan op het overnamebod. Tegelijkertijd kunnen spijtoptanten hun eerdere beslissing om hun aandelen aan te melden weer terugdraaien.

Voet bij stuk
Voor Advent zal de lauwe interesse niet geheel onverwacht komen.

bleek al dat grote beleggers als Delta Lloyd (14 procent), Navitas (5 procent) en Kempen & Co niet van zins waren hun aandelen in te leveren voor 13,25 euro per stuk.

Voorlopig houden deze partijen dus voet bij stuk en ook kleinere beleggers lijken een afwachtende houding aan te nemen.

Hoger bod?
Voor aandeelhouders is de hoop op een hoger bod dan ook nog niet helemaal vervlogen.

Ervan uitgaande dat Advent Mediq nog altijd graag wil overnemen en aandeelhouders gedurende de verlenging ook niet warmlopen voor het bod, kunnen de Amerikanen er een schepje bovenop doen.

Advent mikt erop ten minste tweederde van alle aandelen te kunnen overnemen (66,67 procent). Blijft het opkoopfonds daaronder, dan moeten bestuur en commissarissen van Mediq expliciet hun goedkeuring geven aan het toch doorzetten van de overname.

Maar Advent kan het bod over twee weken ook intrekken. Dan lijkt een koersdaling van Mediq op de beurs niet te voorkomen.
Gerelateerde artikelen