VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mediq-aandeelhouders fel gekant tegen overnameplan

Een meerderheid van de Mediq-aandeelhouders heeft een krachtig signaal afgegeven tegen de voorgenomen overname door investeringsmaatschappij Advent.

Dat bleek donderdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava) van de Utrechtse distributeur van medische hulpmiddelen en uitbater van apotheken.

Aandeelhouders verwezen drie van de vier voorstellen van de Mediq-top naar de prullenbak.

Drie vertrekkende Mediq-commissarissen kregen geen decharge en ook de benoeming van drie Advent-vertegenwoordigers tot nieuwe toezichthouder hielden aandeelhouders tegen.

Ook blokkeerden zij een statutenwijziging die zou ingaan op het moment dat het Amerikaanse investeringsfonds aangeeft het bod te willen doorzetten.

Voorafgaand aan de bava was al duidelijk dat enkele grootaandeelhouders geen genoegen namen met de 13,25 euro per aandeel (in contanten) die Advent voor Mediq overhad.

De Amerikanen waarderen het concern (inclusief de nettoschuld) daarmee op zo'n kleine negen keer het verwachte bedrijfsresultaat (ebita) voor 2012, ruim één miljard euro.

Zeldzaamheid
In Nederland is het niet eerder voorgekomen dat beleggers een dergelijk krachtig signaal gaven over een overnamebod.

Eerder bleken vergelijkbare voorstellen niet meer dan hamerstukken bij de overnames van Draka, Océ, Wegener, Wavin en recent nog navigatietechnologiebedrijf Hitt en detacheerder TMC.

De forse weerstand hoeft niet te betekenen dat de overname nu van de baan is. Dat hangt af van het aantal aandelen dat op 4 januari is aangemeld bij Advent. Drie dagen later zal Advent met een verklaring komen en aangeven of ze het bod doorzetten.

Vooralsnog wijst niets erop dat ze bereid zijn een hogere prijs te betalen om ontevreden aandeelhouders alsnog over de streep te trekken.

De Amerikanen hebben al gezegd het bod door te willen zetten als twee derde van alle aandelen bij hen wordt ingeleverd. Maar ook als dat percentage lager uitvalt, kan Advent het bod gewoon doorzetten.

Overvaltactiek
Onder andere Delta Lloyd (14 procent), Navitas (5 procent) en beleggersvereniging VEB hadden niet alleen kritiek op de prijs, maar ook op het overnameproces.

Zo bleek pas uit de officiële overnamedocumenten van eind september dat bestuursvoorzitter Marc van Gelder en zijn commissarissen al in de tweede jaarhelft van 2011 een ‘strategische review' waren gestart.

Het doorlichten van de bedrijfsstrategie, ook al waren daar nog geen conclusies uit gerold, had al in het jaarverslag over 2011 moeten zijn aangestipt, aldus de opstandige beleggers. Nu hanteerde Mediq de overvaltactiek.

Ook het Orange Fund van vermogensbeheerder Kempen & Co, het Engelse investeringsfonds Hermes (3,5 procent) en Frederik van Beuningen trokken van leer tegen bestuur en commissarissen.

Twee Amerikaanse beleggers, samen goed voor 20 procent van de aandelen, kunnen zich wel vinden in de voorgenomen overname.




Gerelateerde artikelen