VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeerder Advent heeft weer het initiatief in overname Mediq

Er zit schot in de overname van Mediq door het Amerikaanse Advent. Twee publiekelijk dwarsliggende Nederlandse aandeelhouders hebben hun stukken aangemeld waarmee een groot obstakel voor de overname is weggenomen.

Afgelopen woensdag maakte Delta Lloyd bekend dat het zijn stukken zou aanmelden voor het verhoogde bod. Daar kwam donderdagavond investeringsfonds Navitas bij.

Begin deze maand was al 54 procent van de aandelen aangemeld voor het bod. Delta Lloyd heeft ongeveer 14 procent van de aandelen Mediq, Navitas naar eigen zeggen 5 tot 10 procent. Daarmee komt het aanmeldingspercentage nu op minstens 73 procent.

Grens
Dat is nog flink minder dan de 95 procent aanmelding waarbij Advent het bod door zou zetten. Maar de Amerikanen hebben nu wel een belangrijke grens gepasseerd.

Getuige het biedingsbericht is afgesproken dat zij bij een aanmelding van minstens 66,67 procent van de stukken de 95 procent-eis kunnen laten vallen en de overname alsnog doorzetten.

Als dat gebeurt heeft Advent zij een overgrote meerderheid in de aandeelhoudersvergadering. Daarmee lijkt een situatie zoals die zich eind december voordeed, dat voorstellen over bijvoorbeeld de benoeming van commissarissen namens Advent worden weggestemd, uitgesloten.

Genoeg?
Zo'n situatie lijkt niet erg aantrekkelijk voor minderheidsaandeelhouders. Het ligt dan ook voor de hand dat aandeelhouders die zich in stilte hebben verzet tegen het bod, het voorbeeld van de grotere aandeelhouders zullen volgen.

Eind december leden Advent en het bestuur van Mediq nog een flinke nederlaag toen een aantal van hun voorstellen werden weggestemd door rebellerende aandeelhouders. Maar een verhoging van het bod met ruim 5 procent lijkt genoeg te zijn om de situatie te laten kantelen.
Gerelateerde artikelen