VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beperkt voorspellend vermogen Beter Bed pakt dit keer goed uit

Wat is dat toch met die winstprognoses van Beter Bed? Zelfs een kwartaal vooruitkijken vinden ze lastig in Uden. Bij de derdekwartaalcijfers zit de foutmarge gelukkig aan de goede kant.

De nettowinst over het derde kwartaal van 6,2 miljoen euro vormt een aangename verrassing. Bij de halfjaarcijfers stelde de nieuwe topman Ton Anbeek immers nog een resultaat van minimaal 4,8 miljoen euro in het vooruitzicht.

Het bedrijf verklaart de positieve verrassing omdat sinds augustus de verkopen weer in de lift zitten en ook de winstmarge is sindsdien gestegen. In de maand juli had Beter Bed nog last van lage bezoekersaantallen vanwege het warme zomerweer.

De hierdoor opgelopen achterstand heeft het bedrijf helaas niet meer goed kunnen maken. De omzet in vergelijkbare winkels, de autonome groei, nam in het derde kwartaal met 1,8 procent af.

Meer winkels
Dat de totale omzet in de verslagperiode toch nog met 2,3 procent steeg is te danken aan de verdere toename van het aantal filialen. Beter Bed voert een actief beleid van openen en sluiten van winkels. Dit jaar zijn er per saldo 30 filialen (+3 procent) bijgekomen tot 1.094.

Positief is ook dat de gemiddelde kosten per winkel in het derde kwartaal stabiel bleven. In de eerste jaarhelft namen de kosten per winkel nog met 1 procent toe en in het tweede kwartaal zelfs met 3,5 procent.

Speerpunt van de strategie van Beter Bed is juist de kosten per winkel te drukken. Dat bereikt het door schaalgrootte en scherpe onderhandelingen te voeren over de huur met de pandjesbazen. Op deze wijze wist het vaak ook in moeilijke tijden de winst op niveau te houden. Wat dat betreft gaat het dus ook weer de goede kant op.

Eerste negen maanden
Bezien over de eerste negen maanden ligt de omzet tot zover 4,8 procent hoger op 272,1 miljoen. De nettowinst groeit dit jaar tot dusver met precies eenderde tot 16,0 miljoen, gelijk aan 0,75 euro per aandeel.

Om het imago van een goede dividendbetaler in stand te houden stelt het bedrijf voor een interim-dividend te betalen van 0,47 per aandeel (2009: 0,35 euro). Daarmee komt de pay-out op 62 procent.

Conservatief
Voor geheel 2010 gaat Beter Bed uit van een winstgroei van circa 10 procent ten opzichte van de 23,9 miljoen die een jaar geleden werd behaald. Dat betekent een nettowinst van circa 10,3 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Dat is wel erg voorzichtig. Zelfs bij een winstdaling van 8,5 procent in de laatste drie maanden zal Beter Bed de prognose halen. Aanleiding voor een dergelijke winstdaling geeft het bedrijf namelijk niet.

Kristallen bol hapert opnieuw
Beleggers nemen de conservatieve uitspraak van het bedrijf voor lief, want ondanks dat noteert het aandeel in een negatief gestemde beurs een paar procent hoger. De voorzichtigheid bij Beter Bed zal ongetwijfeld van doen hebben met de matige voorspelkracht in het verleden. Anbeek werkt zo vast aan een track record van positieve verrassingen. Ook daar kijkt de beurs snel doorheen.
Gerelateerde artikelen