VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf verhoogt winstverwachting ondanks verdergaande omzetdaling

Dé constanten bij uitgeefconcern Telegraaf: afkalvende advertentieopbrengsten en dalende papieren oplage. Met de acquisitie van Hyves moet de worsteling met het traditionele verdienmodel worden aangepakt. De winstverwachting is al opgeschroefd.

Een hogere winstverwachting.

Mediaconcern TMG (De Telegraaf, Relatieplanet.nl, Geenstijl.nl en sinds vandaag ook Hyves.nl) verwacht dat de genormaliseerde marge van de winst voor afschrijvingen, amortisatie, belastingen en rente (ebita) zal uitkomen op ‘ ten minste 10 procent'.

De eerdere winstprognose van vertrekkend bestuursvoorzitter Ad Swartjes was ten minste 9 procent. De aanvankelijk ambitie uit eind 2007 om ‘op termijn' 15 procent ebita-marge te realiseren, blijft niettemin ver weg.

Kleintjes
Toverwoord bij Telegraaf Media Groep (TMG) is al tijden kostenbesparing. Met een voortdurende druk op de inkomsten moet op de kleintjes worden gelet. Dat lukt aardig, al is TMG voor het succes mede afhankelijk van externe factoren die zij niet direct in de hand heeft, zoals grondstofprijzen.

De afgelopen kwartalen konden miljoenen euro's worden bespaard door lagere inkoopprijzen van papier en inkt. Ook de verder afbouw van het personeelsbestand en beknibbelen op de distributiekosten hielpen een handje mee.

Van advertenties en een hogere papieren oplage van de wakkere krant en de regionale dagbladen moet het niet komen. Advertentieopbrengsten zullen volgens Swartjes blijven krimpen.

In de zomerperiode haalde TMG een genormaliseerd bedrijfsresultaat (ebita) van 15 miljoen euro, tegen 8,4 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De ebita marge komt daarmee op 10,8 procent. Het totaalplaatje voor de eerste negen maanden van het jaar laat ook een positief beeld zien. De ebita bedroeg 43,5 miljoen euro (26 miljoen in 2009), wat neerkomt op een ebita rentabiliteit van 10,1 procent.

Hyves
TMG's doelgroep vindt zijn informatie steeds meer online. En dus zoekt het Amsterdamse mediaconcern haar heil in een multimediaal productaanbod. Radio (Sky Radio, Veronica), televisie en internet moeten snel de inkomstenterugval bij de gedrukte uitgaven tegengaan.

De internetinkomsten, nog altijd niet meer dan zeven procent van het totaal, stegen de afgelopen maanden met zeshonderdduizend euro tot tien miljoen euro. Zeker is dat in deze verhouding verandering komt.

Swartjes, al meer dan dertig jaar in dienst van TMG, haalde vorige week internetsite Hyves aan boord. Daarmee wil hij op de valreep nog een slinger geven aan de multimedia-inkomsten van het mediaconcern.

De vijf miljoen maandelijkse gebruikers van de sociale netwerksite leveren dit jaar naar schatting zo'n 20 miljoen euro aan omzet op. Hyves is winstgevend en boekt naar eigen zeggen elke maand weer records. Dit jaar moet het meest winstgevende ooit worden.

Dat Hyves winstgevend is, zegt niet zoveel. Bovendien mag Hyves dan groeien, tegen de opmars van een wereldwijde mastodont als Facebook is het lastig vechten. Vraag maar aan websites als Ilse.nl en Startpagina.nl die al snel hun meerdere moesten erkennen in zoekmachinereus Google.

Een andere sociale netwerksite, MySpace, weet ook wat het is om te moeten concurreren met Facebook. Toen de Amerikaanse mediamagnaat Ruport Murdoch het bedrijf in 2005 voor 580 miljoen dollar overnam, leek de groei nog te moeten beginnen, maar MySpace werd snel ingehaald door Facebook.

Prijs onbekend
TMG wil niet bekendmaken hoeveel zij voor Hyves heeft neergeteld. Schattingen lopen uiteen van zo'n dertig tot 50 miljoen euro. Afgerekend wordt er in cash. Per eind september had TMG 64 miljoen euro in kas, maar zoveel zal niet betaald zijn.

Onwaarschijnlijk is ook dat Swartjes alle beschikbare liquide middelen heeft aangewend voor deze aankoop waarmee TMG de omzetbijdrage uit internet verdubbelt.

De overnamesom moet ook hier vooral worden terugverdiend door een grotere aantrekkingskracht op adverteerders die hopen te profiteren van de toenemende rol die sociale netwerken spelen bij koopbeslissingen. Verder wil TMG de digitale radio van Sky Radio en computerspellen aanbieden via Hyves.

Na vijfenhalf jaar bestuursvoorzitterschap zwaait Swartjes na de aandeelhoudersvergadering in april 2011 af. Over een kleine maand (op 7 december) zal Herman van Campenhout door aandeelhouders als opvolger worden geïnstalleerd.

Hij moet Swartjes' oude belofte gaan inlossen: een winstgevende groei van TMG's digitale activiteiten.
Gerelateerde artikelen