VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Hobbels op de weg voor ING in aanloop naar majeure splitsing

Het zit ING niet mee. Aan de vooravond van de splitsing van het concern in twee banken en twee verzekeraars ervaart het enkele tegenslagen. Nog relatief klein van aard, maar in deze tijden zeer ongewenst.

Ruzie in verzekeringsland. De Franse verzekeraar AXA heeft ING voor de rechter gesleept. De Fransen verwijten de Nederlandse bankverzekeraar onjuiste informatie te hebben verstrekt bij de verkoop van een Mexicaans verzekeringsbedrijf.

Het betreft het verzekeringsbedrijf Seguros dat in . ING verkocht Seguros omdat het zich vooral wilde richten op levensverzekeringen. Seguros bleek niet zo financieel gezond als ING AXA heeft willen doen geloven.

De Fransen hebben naar eigen zeggen al een fors verlies geleden op de aankoop. De pijn blijkt te zitten bij het obligatiebedrijf ING Fianzas dat bij de verkoop was inbegrepen. Voor dit bedrijfsonderdeel zou AXA 167 miljoen euro hebben betaald, terwijl het bedrijf bij verkoop dit jaar slechts 2,7 miljoen euro opleverde.

Vraag is of ING zich veel zorgen moet maken over de aantijging van AXA. Het is gebruikelijk dat een koper vooraf inzage in de boeken krijgen. Wellicht heeft AXA verschillen in boekhoudregels niet helemaal kunnen doorgronden. Feit is wel dat ING deze negatieve aandacht als kiespijn kan missen.

Eerst staatssteun aflossen
Zeker omdat de bankverzekeraar bijna gelijktijdig door . ING krijgt geen toestemming uit Brussel om een 8,4 procent achtergestelde obligatielening van 1,2 miljard euro aan private beleggers af te lossen. 

De commissie verwijst hier naar het herstructureringsplan van ING waarin staat dat ING en haar aandeelhouders een toereikende bijdrage moeten leveren aan de herstructureringskosten. ING heeft tot november 2012 of totdat het bedrijf de Nederlandse staat heeft terugbetaald toestemming nodig van de Europese Commissie voor aflossing aan investeerders.

ING wilde de lening per 31 december aanstaande vervroegd terugbetalen omdat deze vanwege het ‘hybride' karakter volgens de regels van Basel III niet langer tot het kernkapitaal gerekend mag worden. De Europese Commissie oordeelt dat ING eerst de volledige staatssteun zal moeten terugbetalen.

In 2008 ontving ING 10 miljard euro staatssteun. Vorig jaar heeft het hiervan de helft afgelost. Splitsing van ING in een apart bank- en verzekeringsbedrijf was een eis voor het verkrijgen van de staatssteun.

ING toonde zich teleurgesteld in het besluit uit Brussel, maar het blijft volgens het bedrijf de ambitie de staat voor het einde van 2011 volledig te hebben terugbetaald.

Pensioenroof
Een derde nieuwsfeit dat ING in negatieve zin raakt is het besluit van de Poolse regering private pensioenreserves af te romen om daar de staatsschuld mee terug te dringen.

Eerder had de Hongaarse regering al laten weten de private pensioenfondsen in één keer te nationaliseren. ING heeft in zowel Polen als Hongarije het op een na grootste pensioenfonds in handen.

ING wil haar verzekeringsbedrijf, waar ook de pensioenactiviteiten onder vallen, in twee delen splitsen en naar de beurs brengen: een Amerikaans deel en een Europees deel met groeiposities in opkomende landen als Oost-Europa.

De tegenslag in Oost-Europa komt zeer ongelegen, zal de beoogde splitsing waarschijnlijk niet in de weg staan, maar wel de waarde van de Europese verzekeringstak negatief beïnvloeden. De opbrengst van de verzekeringsactiviteiten zullen deels worden aangewend om de resterende staatssteun terug te betalen.

De financiele ellende rond Griekenland, Ierland, Portugal en (misschien) Spanje drukken de financiële aandelen de laatste dagen flink in het rood. De nieuwe tegenvallers zorgen ervoor dat ING dubbel in de prijzen valt. Beleggers straffen ING nog harder af dan andere financials.




Gerelateerde artikelen