VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VDL breidt belang in electronica-bedrijf Neways uit tot boven een kwart

Industriegigant Van der Leegte Groep en het beursgenoteerde elektronicabedrijf Neways  hebben vlak voor kerstmis gezellig de banden  wat strakker aangehaald. Wat speelt er allemaal in het Brabantse land?

VDL Beleggingen, het beleggingsvehikel van de Eindhovense , heeft zijn grip op versterkt.

VDL is een belangrijke klant van Neways en Wim van der Leegte zit al jaren in de raad van commissarissen bij Neways. En er zijn meer onderlinge betrekkingen. Theo van Deursen maakt sinds 2000 deel uit van de rvc van Neways en is ook commissaris bij VDL.

Volgens de registers van de AFM heeft VDL Beleggingen zijn positie in Neways uitgebreid van 24,06 procent tot 27,2 procent. Een fors belang. Precair is dat VDL oprichter Wim van der Leegte al sinds 1997 deel uitmaakt van de raad van commissarissen van Neways. Daar komt bij dat Neways een belangrijke toeleverancier is van de VDL groep.

Belangrijke klantrelatie
VDL Groep produceert een breed scala aan industriële eindproducten alsmede eindproducten voor de consumentenmarkt. Hieronder bewegwijzering, parkeersystemen, technische installaties en productie- automatiseringssystemen.

Verder is VDL een grote fabrikant van bussen en telt het een groot aantal toeleveringsbedrijven voor hoogwaardige metaal- en kunsstofproducten.

De afzonderlijke VDL-bedrijven kiezen hun eigen toeleveranciers. Neways is een belangrijke toeleverancier voor allerlei elektronicaproducten aan de VDL-bedrijven.

Verder lopen er nog banden tussen chipmachinefabrikant ASML en VDL. ASML is een van de grootste klanten van Neways. Het bedrijf VDL-ETG Almelo is toeleverancier aan ASML en Neways levert weer aan VDL-ETG.

Belangenverstrengeling
Bij VDL-Neways is het de vraag hoe hoog de Chinese muren zijn opgetrokken. Wim van der Leegte heeft als commissaris meer informatie over de gang van zaken bij Neways dan andere aandeelhouders, zou je zeggen.

Zo meldde Neways begin maart van dit jaar dat het enkele interessante klanten had binnengehaald, waaronder VDL Bus. Hier lijkt toch sprake van belangenverstrengeling, een situatie die dus al langere tijd speelt.

"Geen probleem"
, ziet in de situatie geen probleem. "Ik kan er niet omheen dat VDL zowel klant, toezichthouder en grootaandeelhouder van Neways is, maar Van der Leegte gaat zeer professioneel met de situatie om.

Wij zijn ook blij met een dergelijk kapitaalkrachtige aandeelhouder, waar we er overigens nog wat meer van hebben. In slechte tijden zouden zij eventueel bij kunnen springen."

Op de vraag waarom VDL Beleggingen zijn belang in Neways heeft uitgebreid zegt De Bok: "Dat moet je aan hun zelf vragen, maar ze zullen het niet doen als ze geen vertrouwen in ons hebben."

Godfried de Jong, directeur VDL Participaties: "Wij handelen binnen de wettelijke kaders. Wij krijgen keurig van Neways te horen wanneer er sprake is van een gesloten periode. VDL Beleggingen heeft zijn belang uitgebreid in een open periode en dat gedaan omdat wij vertrouwen in het bedrijf hebben.

Neways is een transparante onderneming en wij hebben dezelfde informatie als andere aandeelhouders. Via het commissariaat van Wim van der Leegte zitten we er uiteraard wel wat dichter op."

Achterhoek-connectie
De situatie bij VDL-Neways doet denken aan die van het .

Aad van der Velden, zowel commissaris bij TKH als bij Nedap trok zich uiteindelijk terug bij TKH omdat er overnamegesprekken plaatsvonden tussen beide partijen en TKH een belang in Nedap had opgebouwd.
Gerelateerde artikelen