VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Delta Lloyd hoogvlieger onder de financials dankzij kooptip goeroe

De koers van verzekeraar Delta Lloyd noteert dit jaar al circa 10 procent hoger. De koerssprong is vooral het gevolg van de kooptip van superbelegger David Einhorn. Wat speelt er?

Beursgoeroes en tips. Soms een ongemakkelijke combinatie, zeker als de tipgever zelf de getipte aandelen bezit.

Op het moment dat de Amerikaanse hedgefund manager zijn positieve kijk op Delta Lloyd een paar dagen geleden naar buiten bracht bezat hij minimaal 5 procent in de verzekeraar.

De koers van Delta Lloyd zou dit jaar wel eens kunnen verdubbelen, zo liet Einhorn weten.

De hedgefund manager onderbouwde zijn visie door er op te wijzen dat Delta Lloyd voor ongeveer de helft van de boekwaarde wordt verhandeld en een koers-winstverhouding kent van slechts circa 6.

"Zelfs bij een koersverdubbeling is het aandeel nog altijd goedkoop", zo liet Einhorn weten. De vermogensbeheerder is verder positief over de toekomstige kostenbesparingen van Delta Lloyd en vindt dat analisten over het algemeen veel te negatief zijn over het aandeel.

Short op Lehman
Einhorn maakte faam door via zijn hedgefund Greenlight Capital in een vroeg stadium te speculeren op een koersdaling (‘short gaan') van het aandeel Lehman Brothers. Wat er met deze Amerikaanse bank gebeurd is staat in het geheugen gegrift van iedere belegger.

Einhorn heeft sindsdien de status van beursgoeroe omhelst en al zijn woorden worden op een goudschaaltje gewogen. Daar lijkt hij nu dankbaar zijn voordeel mee te doen.

Grootaandeelhouder
In totaal staan er circa 168 miljoen gewone aandelen Delta Lloyd uit. Moederbedrijf Aviva bezit hiervan 57,6 procent. Einhorn is na Aviva de eerste grootaandeelhouder met een belang van 5 procent of meer.

Dat impliceert dat hij minimaal 8,4 miljoen aandelen Delta Lloyd bezit en de koersstijging sinds begin dit jaar hem al ruim 13 miljoen euro heeft opgeleverd.

Echter, sinds de beursintroductie begin november 2009 tegen een prijs van 16 euro, is het aandeel niet veel opgeschoten. Einhorn, sinds de beursgang betrokken bij Delta Lloyd, zal op lagere niveaus zijn belang hebben uitgebreid.

Onduidelijk is of hij zijn belang verder aan het uitbouwen is sinds zijn koopaanbeveling. Zijn volgende meldingsplicht ligt bij de 10 procent.

Gefundeerd?
Grote vraag is natuurlijk of Einhorn echt het gouden ei heeft gevonden of dat hij alleen maar zijn eigen aandelen omhoog praat om vervolgens op een hoger niveau weer uit te stappen. Wat dat betreft blijft hij een hedgefunds manager. Voor overige beleggers is het dus uitkijken geblazen.

Feit is dat Delta Lloyd analisten november vorig jaar teleurstelde met haar langetermijndoelstellingen. Voor dit jaar en 2012 voorziet de verzekeraar een winst- en dividendgroei van minimaal 3 procent. Analisten hadden gemiddeld op een winstgroei van 8,6 procent in 2011 en 5,3 procent voor 2012 gerekend. De koers daalde dan ook op het nieuws.

Scepsis
En ook nu blijven er sceptische geluiden over de verzekeraar rond zingen. Zoals bij de analisten van ING. "Het aandeel lijkt laag gewaardeerd maar een kleine wijziging in de disconteringsvoet die de langetermijn verzekeringsverplichtingen contant maakt heeft een enorm effect op de boekwaarde", zo schrijft de bank in een rapport van 25 november 2010.

Delta Lloyd hanteert voor een deel van haar beleggingen de ‘AAA rated collateralised bonds' uit de eurozone. Het betreft hier de rentevergoeding op minder liquide leningen met een waarborg. Juist vanwege deze illiquiditeit is de rente hierop relatief hoog, waardoor de verplichtingen van Delta Lloyd relatief laag in de boeken staan.

Ook het feit dat 35 procent van beleggingen die de pensioenverplichtingen dekken is geïnvesteerd is in aandelen en vastgoed, baart ING wat zorgen. "Dat is meer dan andere verzekeraars en vraagt om hogere buffers wat ten koste gaat van het rendement van Delta Lloyd."

Andere banken denken dat de werkwijze van Delta Lloyd juist positief heeft uitgepakt op de beurskoers. Zo zegt JP Morgan dat Delta Lloyd wel profiteert van de lage marktrente aan haar beleggingskant, die Delta Lloyd op marktwaarde zet, zonder dat haar verplichtingen zijn gestegen.

Keerzijde is dat door de relatief hoge disconteringsvoet Delta Lloyd zichzelf de plicht oplegt hoge beleggingsresultaten te behalen. Dat brengt hogere risico's met zich mee. Tenzij aandelen op de lange termijn inderdaad rendabeler blijken dan obligaties.




Gerelateerde artikelen