VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Macintosh laveert door laagconjunctuur

Macintosh, bekend van formules als Kwantum, Halfords en Manfield, heeft het niet gemakkelijk. De consumentenbestedingen staan al wat langere tijd onder druk en de politiek biedt de Nederlandse huishoudens ook weinig houvast over hun besteedbaar inkomen.

Dat het concern goed winstgevend weet te blijven heeft het in belangrijke mate te danken aan de focus op de zeer herkenbare discountformules. Ook plukt het in toenemende mate de voordelen van de schaalgrootte bij de schoenenactiviteiten.

Onder leiding van de Belg Frank de Moor, CEO sinds 2003, kiest de retailer uit Maastricht er bewust voor actief te zijn in een beperkt aantal landen met een hoge dekkingsgraad. De als computerdeskundige opgeleide topman streeft naar een afgewogen mix van ondernemingen met groeipotentieel en zogeheten rendementsbrengers.

Ideaal is natuurlijk als een formule beide kenmerken in zich heeft. Analisten hebben regelmatig aangedrongen op een split-up. De Moor heeft dat altijd afgewimpeld door zijn geloof in de uitgekiende portfolio uit te spreken, waar formules hun eigen cycliciteit hebben. Voor een partij met een goed (overname)verhaal staat de CEO niettemin altijd open.

Actief beheer
Veel wijzigingen lijken er de laatste jaren in het portfolio van Macintosh niet geweest te zijn, maar schijn bedriegt. In 2006 werd schoenenketen Scapino gekocht, waarmee de omzet uit schoenen ruimschoots verdubbelde.

In het najaar van 2007 volgde de laatste grote stap tot op heden: de aankoop van Brantano, de grootste schoenenketen van België en tevens actief in het Verenigd Koninkrijk. Met Brantano voegde Macintosh circa 300 miljoen omzet toe aan de eigen 900 miljoen euro en verdubbelde het wederom bijna de omzet in schoenen.

Actualiteit
Na een wat mindere periode lijkt Macintosh dit jaar in toenemende mate te profiteren van de schaalgrootte in schoenen. De schoenverkopen zitten in de lift en dit tikt dubbel en dwars door in de winstgevendheid. Hierbij mag ook niet vergeten worden dat Brantano bij aankoop slecht draaide. Daar zit dus nog wel wat ruimte in om de winstgevendheid te verhogen.

Binnen Automotive & Telecom zijn analisten wat sceptisch geworden over de toekomstperspectieven van BelCompany. De formule zou wel eens in toenemende mate last kunnen gaan krijgen van grote telecomaanbieders als KPN en Vodafone, die via meer winkels hun grip op de eindgebruiker willen vergroten.

De derde sector Fashion, waar de woningdecoratieketens Kwantum en GP Décors onder vallen ondervinden waarschijnlijk de nodige hinder van de vastzittende huizenmarkt. Aan de andere kant kunnen mensen ook besluiten hun huis wat op te vrolijken indien een verhuizing op de lange baan wordt geschoven.

Voorzichtige vooruitzichten
Ondanks de opgebouwde voorsprong ten opzichte van vorig jaar blijft het bestuur voorzichtig en durft het niet zomaar de lijn voor de rest van het jaar door te trekken. Macintosh zegt dat de maand oktober een wisselvallig beeld heeft gegeven. Bovendien zal het bedrijf de stevige overheidsbezuinigingen die op de agenda staan in het achterhoofd hebben. Met de uitspraak dat het bedrijfsresultaat minimaal gelijk zal zijn aan de 44,7 miljoen euro over 2009 kunnen
Gerelateerde artikelen