VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed opnieuw kampioen kostenbeheersing

Beter Bed verhoogt de winstverwachting over 2010. Niet dat het bedrijf uit Uden nu zoveel meer bedden heeft verkocht. Integendeel, autonoom daalde de omzet zelfs behoorlijk. Beter Bed is vooral een ijzersterke kostenbeheerser.

Ging Beter Bed drie maanden geleden voor geheel 2010 nog uit van een nettowinstgroei van circa 10 procent, nu is dat opgekrikt naar minimaal 16 procent. Dat betekent een recordniveau van minstens 27,7 miljoen euro (circa 1,30 per aandeel).

De opwaarts bijgestelde prognose hangt volgens bestuursvoorzitter Ton Anbeek vooral samen met hogere marges en het nog beter in de hand houden van de kosten.

"Verder is er niets bijzonders voorgevallen", aldus Anbeek, die blijkbaar over net zo'n slechte voorspelkracht beschikt als zijn voorganger Frans Geelen.

Verkopen onder druk
In het laatste kwartaal is de omzet met 0,7 procent toegenomen tot 102,6 miljoen euro. Autonoom, zonder rekening te houden met winkelopeningen en -sluitingen, daalde de omzet in het laatste kwartaal met 4,5 procent.

Beter Bed presteert op dat vlak wat minder dan marktvorsers hadden voorzien. Over geheel 2010 is sprake van een autonome omzetdaling van 1,3 procent.

Een autonome omzetdaling vond in het vierde kwartaal ook plaats in Nederland en Duitsland, veruit de twee belangrijkste markten voor Beter Bed. Duitsland is goed voor zeker de helft van de concernomzet en Nederland voor circa 40 procent.

Bezien over geheel 2010 is de omzet in Duitsland vlak geweest en is er in Nederland sprake van een plus van 7 procent. Gezien de voortvarende economische ontwikkeling van Duitsland het afgelopen jaar heeft Beter Bed bij onze oosterburen eigenlijk teleurstellend gepresteerd.

Mogelijk dat daar dit jaar nog verandering in komt, maar de Duitse consument heeft vorig jaar toch behoorlijk uitgegeven.

Actief beheer
In het algemeen heeft Beter Bed nog altijd last van een onzekere consument. Daarnaast speelde het strenge winterweer afgelopen december het bedrijf parten en moest het opboksen tegen de sterke vergelijkingsbasis van eind 2009.

De terughoudende consument weerhoudt het bedrijf er niet van het aantal filialen verder uit te breiden. Het afgelopen jaar steeg het aantal filialen met 53 tot 1.117. Dat is het saldo van 112 winkelopeningen en het sluiten van 59 minder rendabele filialen. Beter Bed laat weten de intentie te hebben dit tempo van expansie in 2011 vast te houden.

Daar spreekt aan de ene kant vertrouwen uit, maar door de kosten over meer filialen te delen verbloemde Beter Bed het afgelopen jaar dat er gewoon minder verkocht wordt in de afzonderlijke winkels.

Wordt de consument wat optimistischer en komt de huizenmarkt wat uit het slop, dan zal de ‘hefboomstrategie' van Beter Bed pas echt zijn vruchten afwerpen.

De definitieve jaarcijfers en het dividendvoorstel volgen op 10 maart.

Voor nu kunnen beleggers de verhoogde winstprognose wel waarderen. Het aandeel noteert circa 4 procent hoger.
Gerelateerde artikelen