VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX verwelkomt broertje ArcelorMittal

Aperam, de voormalig roestvrijstaaldivisie van AEX-zwaargewicht ArcelorMittal, is via een zogenaamde spin-off op de beurs gebracht. Zes vragen aan de topman van de nieuwe onderneming, Bernard Fontana.

Volgens moederbedrijf ArcellorMittal zou de afsplitsing extra waarde voor aandeelhouders betekenen. beleggers lijken het daar mee eens, want het fonds noteert kort na introductie flink in de plus.

Waarom zijn AM beleggers blij met de afsplitsing van Aperam? Topman Bernhard Fontana geeft antwoord.

Voelde u zich verwaarloosd onder de vleugels van gigant AM?
“Nee dat niet. Voor de crisis investeerde AM sterk in onze divisie, maar na de crisis merk je dat er keuzes gemaakt moeten worden. In vergelijking met AM zijn wij erg klein, ongeveer 5 procent van de omvang van onze grote broer. Via de beurs kunnen we de juiste financiering vinden voor onze projecten. Ook is Aperam door de aparte beursnotering beter zichtbaar en kunnen we sneller schakelen.”

Waarom kiest u eigenlijk voor een notering in Amsterdam?
“Uiteraard is AM hier al genoteerd, waardoor wij als spin-off direct een plaatsje in de AEX hebben. Dat zorgt voor een goede liquiditeit van het aandeel. Ons hoofdkantoor staat in Luxemburg en dat is ook dichtbij. Verder heeft Euronext Amsterdam een goede link met de New York Stock Exchange, wat ook zeker handig is.”

Het is door grote overcapaciteit in de roestvrij staal markt sappelen. U gaat zeker snel op acquisitiepad om uw marktkracht te vergroten?
“Winst maken in een markt met overcapaciteit en margedruk kan op twee manieren. Ten eerste kan je in de kosten snijden. We hebben een programma aangekondigd waar voor 200 miljoen euro in de vaste en variabele kosten van de onderneming gesneden zal worden.

Zo halen wij bijvoorbeeld productie weg bij de minder efficiënte fabrieken in Europa, zoals in het Noord-Franse Isbergues. De tweede manier voor winstgevendheid is groter worden. In dit perspectief kijken we naar iedere acquisitiemogelijkheid die zich voordoet.”

De eerste emissie is dus al gepland?
“Zover is het zeker niet. Hoewel de notering ruimte geeft om kapitaal op te halen, zijn er ook andere manieren. Zo hebben we een sterke operationele kasstroom, en komt er door het kostenreductieprogramma op termijn cash vrij. Daarbij geeft de balans ruimte om extra vreemd vermogen aan te trekken.

Aperam is conservatief gefinancierd met een nettoschuld die slechts 26 procent van het eigen vermogen uitmaakt. Dat willen wij niet te veel oprekken. Als we de capaciteit echt willen vergroten, zeg verdubbelen, dan zullen we aandelen moeten uitgeven.”

Waar liggen de groeikansen?
“Met een totale productiecapaciteit van 2,5 miljoen ton zijn wij de zesde speler wereldwijd met productiecapaciteit in Europa en Brazilië. Uitgaande van een voorzichtige schatting groeit de mondiale vraag naar roestvrij staal met gemiddeld 6 procent de komende jaren. In Europa, waar circa 70 procent van onze producten worden afgezet, zal de groei beperkt blijven tot 3-4 procent.

Daarnaast willen wij zoals gezegd groeien via overnames. Daar de groei vooral in Azië plaatsvindt, kijken wij naar kansen in deze regio. Tegelijkertijd willen we onze productiecapaciteit in Brazilië fors uitbreiden en dan vooral onze op biomassa/houtskool gebaseerde staalproductie. Hoewel mijnbouw niet tot onze kernactiviteit gerekend mag worden, overwegen we ook de mogelijkheden op dat terrein om minder afhankelijk te worden van hoge grondstofprijzen als nikkel.”

Rare naam eigenlijk Aperam.
“Het is eerste gedeelte komt af van het Latijnse woord apertus, wat “open” betekent. De laatste twee letters verwijzen naar de staalgigant waar wij tot gisteren onder vielen.”



Gerelateerde artikelen