VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grootaandeelhouder weigert uitleg in vergadering Draka

Grootaandeelhouder Flint is tevreden met de overgang van Draka in Italiaanse handen. De investeringsmaatschappij speelde een sleutelrol in de overnamestrijd om de kabelaar, maar weigert toelichting.

Dat bleek tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Draka, waarbij het bestuur van de kabelaar uitleg gaf over de biedingenstrijd van de afgelopen maanden.

Flint, in het bezit van bijna 50 procent van de aandelen Draka, hield het bij een korte verklaring.

Een vertegenwoordiger benadrukte dat Flint geen andere informatie over het bod van Prysmian had gekregen dan andere aandeelhouders. De grootaandeelhouder is tevreden met het bod van Prysmian. Het zal geen verdere verklaring afgeven in deze zaak.

Initiator
De overnamestrijd om Draka is aan het rollen gebracht door Flint. Het investeringsvehikel van de familie Fentener van Vlissingen wilde van zijn belang in Draka af en zocht buiten Draka om een koper van het aandelenpakket. Het vond die in het Franse Nexans.

Om het pakket aandelen over te nemen moest Nexans ook een bod doen op de rest van de uitstaande aandelen Draka. Het bood 15 euro per aandeel. Draka wees dat voorstel af en ging in zee met Prysmian. Twee commissarissen die namens Flint in de raad van commissarissen van Draka zitten, Annemiek en Harold Fentener van Vlissingen, ontbraken achter de bestuurstafel. Volgens president-commissaris Fritz Frohlich om hun onafhankelijkheid te waarborgen.

Flint zal zijn belang van meer dan 48 procent van de aandelen Draka aanbieden bij Prysmian. In ruil krijgt het een bedrag in contanten en een ongeveer 7 procents-belang in het Italiaanse beursfonds. Dat kleinere belang is een stuk eenvoudiger via de beurs te verkopen dan het belang in Draka.

Vragen over eerste bod Xinmao
Beleggers hadden veel vragen over een eerste bod van de Chinese geïnteresseerde Xinmao. De Chinese partij deden een indicatief voorgenomen bod van 17,50 euro in contanten op vrijdag 19 november vorig jaar. Dat bod werd nog voor opening van de beurs op maandag afgewezen.

Draka maakte vervolgens bekend een overeenkomst te hebben gesloten met het Prysmian. De Italiaanse kabelaar bood 17,20 euro per aandeel, deels in contanten, deels in aandelen. Later die dag kwam Xinmao met een voorgenomen bod van 20,50 per aandeel, dat niet is doorgezet.

Draka-topman Frank Dorjee benadrukte verscheidene keren dat het bestuur er alles aan heeft gedaan om Xinmao van dienst te zijn bij het uitbrengen van een officieel bod.

Opvallend was dat de raad van commissarissen vrijwel alle vragen van beleggers liet beantwoorden door een advocaat.

Prefs bijna binnen
Draka-topman Frank Dorjee meldde aan het begin van de vergadering dat Prysmian twee voorwaardelijke overeenkomsten heeft gesloten voor de overname van de preferente aandelen van Draka, als onderdeel van de overname van het bedrijf.

De prijs is gebaseerd op een aantal factoren, inclusief het daadwerkelijke moment waarop de preferente aandelen van eigenaar wisselen. Als de transactie plaatsvindt voor 1 maart, dan is de totale prijs voor de preferente aandelen ongeveer euro 86,1 mln.

Het gaat om de preferente aandelen van ASR en Kempen. Ook werd duidelijk dat Draka de kosten van adviseurs bij het overnameproces in 2010 heeft geboekt. Het gaat om een bedrag van 7 miljoen euro tot nu toe.
Gerelateerde artikelen