VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Samenwerking Qurius en Prodware

Qurius kondigt vandaag aan ‘exclusieve gesprekken’ aan te gaan met het Franse softwarebedrijf Prodware. Qurius zal 11,3 miljoen nieuwe aandelen uitgeven aan Prodware, waarmee Qurius het eigen vermogen met 2,5 miljoen euro versterkt.

Binnen 7 maanden moet voor de aandeelhouders duidelijk worden wat er komt van deze vrijage. Strategisch zou de samenwerking tussen Prodware en Qurius perfect aansluiten bij de strategie van beide bedrijven. Beide hebben Europese ambities en in de markt voor bedrijfssoftware en –dienstverlening is schaalgrootte van belang.

De twee bedrijven werken al samen maar gaan dat per direct intensiveren. Qurius gaat Prodware’s eigen software oplossingen verkopen. Prodware gaat gebruik maken van Qurius’ ervaring met Microsoft platformen.

De topmannen spreken in het persbericht van grote kansen in het combineren en delen van onderzoek en ontwikkeling, mensen, kennis, best operational practices, specifieke verticale en cloud oplossingen, locaties en het benaderen van multinationale klanten.

Er wordt een ‘substantieel en direct effect’ verwacht, in de vorm van ‘concrete, positieve gevolgen voor de business plannen voor 2011’. Op de beurs uit zich dat in hogere koersen: Qurius wint 8 procent in Amsterdam, Prodware koerst op Alternext Parijs 7 procent hoger.

Er zijn veel overeenkomsten tussen Qurius en Prodware: de beurswaarde,  het eigen vermogen en het aantal werknemers zijn vergelijkbaar, hoewel Qurius iets groter is. Dat zou een fusie op basis van gelijkwaardigheid mogelijk maken. Prodware is echter veel winstgevender dan Qurius: in 2009 werd ruim 5 miljoen euro verdiend, terwijl Qurius 9 miljoen euro verloor.

Nu zegt Qurius alvast ook over 2010 verlies te moeten boeken van 3,2 miljoen euro. Daar komt dan nog een post voor herstructureringskosten van 3,7 miljoen bovenop. Qurius zit al jaren in een reorganisatieproces waarvan de vruchten nog altijd niet geplukt kunnen worden.

Het lijkt er daarom op dat Prodware de bovenliggende partij is in deze beoogde samenwerking, die best in een fusie zou kunnen eindigen. De Fransen verkrijgen nu al een belang van 10 procent in Qurius voor een prijs die neerkomt op 0,22 euro per aandeel dat is flink onder de huidige beurskoers, en ook flink onder de prijs waarop het management vorig jaar zelf deelnam in Qurius.

Het ‘International Leadership team’ van 23 mensen, waaronder de Raad van Bestuur, investeerde namelijk uit eigen zak 1,4 miljoen euro in het bedrijf uit Zaltbommel. Op 19 maart 2010 gaf Qurius hiervoor 4,7 miljoen aandelen uit tegen de slotkoers van die dag (0,30 euro). Deze stukken moeten minimaal drie jaar worden vasthouden.

Qurius-topman Leen Zevenbergen was al bekend als managementgoeroe en auteur van boeken als ‘En nu laat ik mijn baard staan’ (managementboek van het jaar 2007). De samenwerking lijkt logisch en kan goed uitpakken voor beide partijen, maar de verkoop van het aandelenpakket voor 22 cent per stuk lijkt meer op ‘En nu houd ik even uitverkoop’.Gerelateerde artikelen