VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech groeit alleen door overnames

De technische dienstverlener Imtech groeit en wil nog veel harder groeien. Dat betekent grote overnames, want autonoom was de groei het afgelopen jaar nul.

Imtech laat op zich prima jaarcijfers zien en met een 10 procent dikker orderboek belooft 2011 ook veel goeds.

Imtech profiteert vooral van een structureel stijgende vraag naar groene technologie in onder meer stadions, gebouwen, de autoindustrie en schepen.

Sterk is dat de operationele marge het afgelopen jaar is toegenomen van 5,8 procent tot 6,2 procent. Daarmee is een jaar eerder dan gepland de 6 procentgrens doorbroken. Dat is mooi, maar neemt niet weg dat er hier en daar toch wel wat af te dingen valt op de prestaties van de onderneming uit Gouda.

Benelux blijft zorgelijk
Zo ondervindt het concern nog altijd grote problemen in de Benelux (23 procent van de omzet). Allerlei efficiencyoperaties hebben niet kunnen voorkomen dat de omzet in deze regio met 14 procent is teruggevallen en het bedrijfsresultaat zelfs met 23 procent. De marge daalde daardoor van 3,9 procent tot 3,5 procent.

Het lijkt een structureel probleem. Imtech behoort ook hier tot de sterkste technische spelers, maar de concurrentie in de markten van gebouwen en industrie is stevig. Dat zal zeker niet minder worden.

Ceo René van Bruggen beaamt dat. Klanten stelden het afgelopen jaar investeringsbeslissingen uit en de strenge vorst heeft ook niet geholpen. Wellicht dat een verdere focus op energieprojecten het tij wat kan keren, maar dat is afwachten.

Te afhankelijk van Duitsland
Imtech zette een ijzersterke prestatie neer in Duitsland. In de regio Duitsland & Oost-Europa zette Imtech het afgelopen jaar 18 procent meer om en wist het de operationele marge te verhogen van 7,3 procent tot 8,3 procent.

Dat is zeer fraai maar heeft ook een keerzijde. Het concern leunt namelijk wel erg sterk op de krachtige ontwikkeling van de Duitse economie. Duitsland & Oost-Europa is inmiddels goed voor 27 procent van de concernomzet en 41,6 procent van het totale bedrijfsresultaat. Imtech profiteert volop van de sterke marktpositie, maar niet vergeten mag worden dat de concurrentie langzamerhand toeneemt. Dat kan op termijn aan de marges gaan knagen.

Ambities in Marine
In ICT, Traffic en Marine (26 procent van de omzet) gaat het weer wat beter, uitgezonderd de maritieme markt waar de vraag wat terugviel. Imtech weet hier schepen efficiënter, energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Bezien over een wat langere periode ziet het concern op dit gebied goede groeimogelijkheden en wil het tot de mondiale top gaan behoren.

Dat betekent dat de omzet van dit onderdeel in 2015 moet zijn verdubbeld tot circa 1 miljard euro. We spreken hier over een achtste van de door het concern nagestreefde omzet van 8 miljard in 2015. Het is wat dat betreft jammer dat Imtech geen inzicht geeft in de omzet en winstontwikkeling bij dit onderdeel.

Vooruitzichten
Beleggers moeten het voorlopig doen met een in het vooruitzicht gestelde verdere toename van het bedrijfsresultaat (ebita), te bereiken via autonome groei en acquisities. Een logische prognose, want om de doelstellingen in 2015 te halen dient de omzet de komende jaren met gemiddeld 12,5 procent per jaar stijgen. De margedoelstelling van 6-7 procent schept ook meer verwachtingen dan de huidige 6,2 procent.

Een en ander betekent dat Imtech behoorlijk aan de bak moet op de overnamemarkt en goed winstgevende bedrijven moet selecteren. De financiële positie is sterk maar een gelopen race is het allemaal nog niet. De concurrentie neemt toe, ook op de overnamemarkt. Met alleen kralen rijgen redt de onderneming het niet en grote acquisities brengen extra risico's met zich mee.

Beleggers zagen al met al aanleiding een deel van de recente koerswinst veilig te stellen. Het aandeel daalt ruim 1,5 procent. Waarschijnlijk grotendeels te wijten aan het ontbreken van een oplossing voor de magere gang van zaken in de Benelux. Dat Imtech kan overnemen geloven beleggers wel.
Gerelateerde artikelen