VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mediq weet maar niet te inspireren

De jaarcijfers van Mediq zien er redelijk uit. Daar is dan ook meteen alles mee gezegd. Echte koerstriggers ontbreken.

Het houdt allemaal niet echt over bij Mediq. De retail- en distributieonderneming voor medicijnen en medische hulpmiddelen, moet er hard aan trekken en flink snijden om de resultaten op niveau te houden.

De winst per aandeel steeg het afgelopen jaar met slechts 2 procent tot 1,30 euro. Mediq verhoogt wel het dividend met 2 cent tot 0,46 euro per aandeel. Hiervan is al 15 cent uitgekeerd.

Autonome krimp
De omzet steeg in het vierde kwartaal 2010 met 11 procent tot 704,5 miljoen euro, uitsluitend door overnames in het directe en institutionele kanaal. Van autonome groei op concernniveau is geen sprake. Sterker, autonoom daalde de omzet het afgelopen kwartaal met 1 procent.

Bezien over het hele jaar is er sprake van een bescheiden 1 procent autonome groei. De oorzaak ligt wederom bij de Nederlandse apothekersmarkt en dan specifiek bij de groothandel. Door het samengaan van Lloyds en Brocacef op de Nederlandse markt zag de groothandelstak 30 Lloyds apotheken als klant verdwijnen.

Door een flinke reorganisatie zit het bedrijfsresultaat van Apotheken Nederland wel weer in de lift en presteerde Mediq hier zelfs wat beter dan verwacht. Dat neemt niet weg dat het een vechtmarkt is. De prijzen voor geneesmiddelen blijven onder druk staan.

Aanmodderen blijft het bij de internationale apotheken en groothandels in Polen. Ook hier was sprake van een autonome krimp. Mediq voelt zich zelfs genoodzaakt tot een bijzondere waardevermindering van goodwill ter grootte van 2,2 miljoen euro.

Direct en institutioneel
Voor de toekomst moet Mediq het dan ook vooral hebben van het directe en institutionele kanaal. Het concern levert hier medische hulpmiddelen direct bij de mensen thuis of aan zieken- en verzorgingstehuizen.

Gedreven door acquisities nam de omzet van dit segment in de laatste drie maanden van 2010 in vergelijking tot een jaar eerder met 32 procent toe tot 302, 1 miljoen euro. Autonoom bedroeg de groei 3 procent.

Direct en institutioneel maakt 40 procent van de concernomzet uit en leverde het afgelopen jaar liefst 75 procent van het totale bedrijfsresultaat van Mediq. Door meerdere acquisities heeft Mediq in deze tak van sport een sterke internationale positie opgebouwd.

Ruim de helft van de omzet van Direct en Institutioneel wordt in het buitenland gerealiseerd. Hiermee creëert het schaalvoordelen, waarmee het prijsdruk door toenemende concurrentie en overheidsmaatregelen grotendeels denkt te kunnen compenseren. De operationele marge wist Mediq het afgelopen jaar redelijk stabiel te houden.

Strategie ongewijzigd
Wat dat betreft zullen de strategische prioriteiten dit jaar niet veranderen. Mediq wil verder groeien in het veel winstgevendere directe en institutionele kanaal. Binnen de totale markt waarin Mediq opereert is dit ook het kanaal dat de sterkste groei laat zien.

Volgens CEO Marc van Gelder heeft Mediq de beschikking over een oorlogskas van 300 miljoen euro, waarmee het nog behoorlijk kan shoppen. Duitsland en de Verenigde Staten zijn landen waar Van Gelder nog groter wil worden.

Mediq spreekt vertrouwen uit dat haar strategie dit jaar wederom succesvol zal zijn, maar pint zich niet vast op een winstvoorspelling. De beurskoers reageerde niet op de cijfers. Het is dan ook lastig te zien waar Mediq in de toekomst de handen van beleggers mee op elkaar kan krijgen.




Gerelateerde artikelen