VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TNT Post wordt dividend aandeel

Hoe lok je beleggers naar een bedrijf dat gestaag terrein verliest? Door scheutig te zijn met dividend, meent TNT. Het binnenkort af te splitsen Post-onderdeel moet een echt dividend-aandeel worden.

De cijfers van TNT over het vierde kwartaal en het volledige jaar maken nog maar eens de noodzaak duidelijk om de twee onderdelen Post en Express uit elkaar te halen.

Bij Express zet het herstel van omzet en winst voort, terwijl Post achteruit holt en steeds meer op een uitgeknepen citroen lijkt.

Aanhoudende kostenbesparingen bij Post
Bij de divisie Post was ook in 2010 het aloude beeld te zien van lagere volumes en kostenbesparingen. Volumes daalden in 2010 met 9 procent. Het operationele resultaat nam af van 630 miljoen euro tot 580 miljoen euro, ondanks kostenbesparingen van 93 miljoen euro. Het vierde kwartaal was extra lastig met landelijke stakingen, gevolgd door een aantal weken heftig winterweer.

Voor de komende jaren staat het post bedrijf nieuwe volumedalingen te wachten, gedreven door concurrentie van onder andere SelektMail en Sandd (die recent aankondigde hun krachten te bundelen) en aanhoudende verschuiving van post naar e-mail. TNT rekent alvast op 8 tot 10 procent minder poststukken voor het komende jaar.

Op die teruggang op te vangen blijft TNT heftig in de kosten snijden - TNT noemt het Master plan III. Dat plan doorgang vinden nu met de vakbonden een overeenkomst is bereikt. Het kostenbesparingsplan levert over de periode 2010 tot en met 2017 430 miljoen euro aan besparingen op.

Daarmee handhaaft TNT de focus op de kostenbesparingen om de kasstroom te maximaliseren. Hoe ver het postbedrijf door kan gaan met kostenbesparingen is de vraag. Het kostenmes wordt toch op een gegeven moment bot.

Express door crisis heen
Hoe anders is het verhaal voor Express. De volumes liggen alweer op niveaus van voor de crisis. Ondanks moeilijke marktomstandigheden met druk op de productmix en prijzen. De omzet ging over het gehele jaar met 8 procent omhoog naar 6,7 miljard euro. Dit leverde een operationeel resultaat op van 317 miljoen euro, 32 procent hoger dan in 2009.

Dividend als lokkertje
Beleggers zullen aandelen in het Express bedrijf kopen vanwege het groeiperspectief. Maar waarom zouden ze aandelen in Post willen hebben? TNT denkt ze met dividend te lokken. Bij de cijferpresentatie werd het dividendbeleid voor de twee afzonderlijke ondernemingen gepresenteerd.

Post streeft in de toekomst stabiele dividenden na en keert 75 procent van het netto kasresultaat uit met een minimum van 150 miljoen euro. Dat laatste is niet geheel onbelangrijk. In 2010 daalde het netto kasresultaat bijvoorbeeld van 700 miljoen euro naar 171 miljoen euro, voornamelijk door hogere belastingen.

Het toegezegde minimum legt een duidelijke bodem onder het dividend. Daarnaast ontvangen aandeelhouders een deel van het dividend dat het postbedrijf ontvangt op haar belang in het expressbedrijf. Het post aandeel wordt dus een echt dividend aandeel.

De Express divisie keert in het vervolg 40 procent van haar nettoresultaat uit. Over 2010 houdt TNT het bij 57 eurocent. In augustus keerde het bedrijf al 28 eurocent uit en nu ontvangen beleggers 0,29 euro als slotuitkering.

Plan ter goedkeuring op AVA
De tweedeling van TNT in een post en express bedrijf vordert ondertussen gestaag. De juridische en organisatorische splitsing is per 1 januari 2011 een feit. Volgens schema zal Express in de eerste helft van 2011 volledig afzonderlijk aan de beurs noteren.

Het plan voor de definitieve afsplitsing zal tijdens de aandeelhoudersvergadering op 25 mei worden voorgelegd ter goedkeuring.

Naar de beurs of toch de Organon-route?
Voor zover nu bekend wil TNT de Express-divisie afstoten door het apart naar de beurs te brengen.
AkzoNobel had in 2007 hetzelfde scenario in gedachten met dochter Organon.

Die beursgang ging op het laatste moment niet door; Organon werd verkocht aan Schering-Plough, met de opbrengst kocht AkzoNobel het Britse concern ICI. 

Dit scenario prikkelt de fantasie van TNT-beleggers op de diverse fora. Vooral ook omdat de top van TNT een bod op Express niet per definitie afwijst.

In dat geval zou TNT Post een deel van de opbrengst krijgen en deze gebruiken om het postbedrijf verder uit te bouwen.

Van de twee kandidaten die interesse zouden kunnen hebben in Express, UPS en FedEx, heeft de eerst inmiddels te kennen gegeven geen interesse te hebben. Een combinatie met DHL (Deutsche Post) wordt door TNT afgewezen als "niet voor te stellen."
 




Gerelateerde artikelen