VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

CSM steekt komend jaren forse bedragen in bioplastic

Voormalig suikerproducent CSM zet fors in op bioplastics. En dat loont, er is groei. De meeste omzet haalt CSM uit bakkerijproducten. Als grote speler weet het hoge grondstofprijzen goed door te berekenen.

Met suikerproductie heeft de Centrale Suiker Maatschappij, CSM, al vijf jaar niets meer van doen.

Inmiddels zet het Diemense concern naast de productie van bakkerij-ingrediënten steeds meer in op de groeimarkt voor bioplastics. Dat vergt de komende jaren hoge investeringen. In 2011 minimaal 55 miljoen euro.

Een tweede gedaantewisseling van het concern is daarmee in volle gang. Bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer wil de solide marktpositie van de ietwat saaie bakkerijactiviteiten in Noord-Amerika en Europa verdedigen en zet tegelijkertijd in op de avontuurlijkere melkzuurdivisie Purac, die grondstoffen levert voor de productie van plastic.

Purac groeit sneller
Ondanks de koerswijziging blijven het voorlopig de cakes, muffins, afbakbroden en gist die het grootste deel van de omzet binnen brengen.

Dat Purac de bakkerijproducten snel in omzet voorbij gaat streven is niet waarschijnlijk, maar de groeicijfers zijn behoorlijk. Terwijl zowel in Noord-Amerika als Europa de organische groei over heel 2010 er uit was, liet Purac een stijging van 7 procent zien tot 400 miljoen euro. In dit groeicijfer zit een volume-effect van 9,6 procent. CSM moest dus wel een daling van de verkoopprijzen van 2,6 procent slikken.

Purac's bedrijfsresultaat (ebita) kwam uit op 56,6 miljoen euro (2009: 37,9 miljoen euro), goed voor een ebita-marge van 14 procent en een rendement op geïnvesteerd kapitaal (roce) van 19 procent. Daarmee presteert deze melkzuurdivisie boven de doelstelling voor het hele concern.

Hoetmer en zijn financiële rechterhand Koos Kramer mikken ‘binnen een aantal jaren' op een roce van 12 procent. Over de termijn waarop dit moet zijn bereikt, willen beide bestuurders zich niet vastpinnen. In 2010 steeg deze maatstaf met twee procentpunten tot 10,1 procent.

Volume bakkerijproducten daalt
Stijgende grondstofprijzen kunnen bestuurders kopzorgen bezorgen. Maar zolang de klant een hogere prijs voor lief neemt, is het geen bedreiging voor de marge.

En CSM had vorig jaar ‘pricing power'. Want ondanks volumedalingen op de Amerikaanse (minus 1,3 procent) en Europese markt (minus 0,6 procent) kon de omzet dankzij doorberekening van de hogere grondstofprijzen op peil blijven. Deze druk op de marge zal aanhouden.

Voor 2011 verwacht CSM een grondstofrekening die opnieuw 200 miljoen hoger ligt (2009: 1,7 miljard euro). Deze zal ‘ met enige vertraging' doorgeschoven worden naar de klanten

Op eigen kracht groeit de bakkerijdivisie nauwelijks. Daarvoor had CSM de overname van de Amerikaanse branchegenoot Best Brands in februari nodig. Hierdoor kon 410 miljoen euro omzet worden bijgeschreven.

Tijdens de analistenbijeenkomst liet Kramer weten de bakkerijactiviteiten verder te willen versterken door autonome groei en acquisities. Bij de huidige nettoschuldratio (nettoschuld/ebitda) van 2,1 heeft CSM ongeveer 300 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe acquisities.

De bakkerijactiviteiten, die levert aan klanten als Walmart, Starbucks, Nestle en Kraft, was in 2010 goed voor 2,6 miljard euro omzet, ruim 85 procent van de groepsomzet. De winst voor belasting, rente en amortisatie (ebita) steeg naar euro 193,8 miljoen euro, van euro 150,6 miljoen euro in 2009.

Investeren in productiecapaciteit
Purac opereert volgens Kramer in een groeimarkt. Om de vraag aan te kunnen moet flink geïnvesteerd worden in productiecapaciteit. Voor dit jaar is al 55 miljoen euro vrijgemaakt.

Purac produceert zogenaamde lactiden, een halffabricaat dat op termijn ruwe olie moet gaan vervangen als grondstof voor plastics.

Begin 2010 is de bouw gestart van een eerste fabriek in Thailand voor de productie van PLA (polylactic acid), de grondstof voor bioplastic. Hier lijkt CSM inmiddels te kampen met een tegenslag. Deze fabriek had aanvankelijk medio 2011 operationeel moeten zijn, maar dat wordt nu niet eerder dan eind 2011, aldus Hoetmer.

CSM kondigde bij de presentatie van de jaarcijfers aan in de Purac-divisie voor de productie van bioplastics in Thailand een samenwerking aan te gaan met wereldmarktleider Indorama. Deze nieuwe partner soupeert de capaciteit van de Thaise fabriek al volledig op. En dus wil CSM de komende tien jaar nog twintig fabrieken neerzetten.




Gerelateerde artikelen