VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Neways profiteert van groeispurt chipindustrie

Neways schrijft weer zwarte cijfers en dit jaar zal het resultaatherstel naar verwachting verder doorzetten. Het orderboek is bijna een derde dikker dan een jaar geleden.

Neways Electronics International, zoals het bedrijf voluit heet, staat bekend om zijn hoge cyclische gehalte. Dat wordt nog eens versterkt doordat het ruim een kwart van de omzet uit de chipindustrie betrekt.

Van de 67 miljoen euro extra omzet (+35 procent tot 254,5 miljoen euro) die het bedrijf het afgelopen jaar boekte is maar liefst 42 miljoen euro het gevolg van het herstel van de chipsector. Vooral ASML is een grote klant van Neways.

Van verlies naar winst
Door marktherstel wist Neways het nettoverlies van 5,7 miljoen euro over 2009 is omgebogen in een nettowinst van 5,1 miljoen, gelijk aan 0,53 euro per aandeel. Neways wil hiervan 16 cent dividend uitbetalen, een pay out van 30 procent.

Het resultaat had nog hoger uit kunnen vallen, ware het niet dat de winstgroei werd geremd door toeleveranciers die in gebreke bleven. Dit zorgde voor de nodige inefficiënties in de totale keten. Voor Neways leidde dit tot extra inkoopkosten en hogere personeelskosten.

Het elektronicabedrijf zegt dat de situatie inmiddels duidelijk verbeterd is, maar zeker nog niet tot het verleden behoort. Qua winstgevendheid houdt het dan ook zeker nog niet over bij het kleine elektronicabedrijf.

De operationele marge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, kwam uit op 3,3 procent terwijl Neways een marge van 7 procent als gemiddelde door de cyclus heen als aanvaardbaar acht.
 

In het topjaar 2007 toen het bedrijf een nettowinst boekte van 14.5 miljoen euro bereikte de operationele marge een niveau van 7,5 procent. Neways zegt dat de vraag in de zogeheten Electronic Manufacturing Services (EMS) markt waarin het actief is weer op pre-crisis niveau zit. Dat mag zo zijn maar qua winstontwikkeling heeft het bedrijf dan nog een lange weg te gaan.

Positief over 2011
Neways is het jaar 2011 in gegaan met een orderboek van 72,2 miljoen euro, 29 procent meer dan een jaar geleden en 7 procent meer dan medio 2010. Het bedrijf spreekt over een goede uitgangspositie om de resultaten van 2010 dit jaar te overtreffen.

Dat mag ook wel want anders zou er iets mis gaan in Brabant. Vooral de chipindustrie is booming, terwijl ook de industrie flink in de lift zit. Het is voor Neways en de aandeelhouders te hopen dat de chipsector en de industrie de opgaande lijn nog even weten vast te houden, want het lijkt wat laat hiervan te profiteren.  

Neways werkt al jaren aan een betere spreiding van de omzet over verschillende sectoren, maar dat houdt nog niet over. Defensie en automotive maken bijvoorbeeld nog slechts respectievelijk 4 en 7 procent van de totale omzet uit.Gerelateerde artikelen