VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Macintosh steeds meer mode-retailer

De Macintosh Retail Group (Macintosh) heeft in 2010 haar omzet en nettowinst verhoogd. Maar de resultaten van de drie verschillende onderdelen van de groep lopen opnieuw uit de pas.

Macintosh, dat zijn formules als Manfield, Scapino, Kwantum en Belcompany. Totaal verschillende ketens, maar dus wel onderdeel van dezelfde groep.

Mode
Macintosh haalt zijn omzet uit drie verschillende takken: mode, woondecoratie en automobiel & telekom. Mode (voornamelijk schoenen) zorgt in 2010 voor meer dan 50 procent van de omzet. De retailer legt steeds meer de focus op dit onderdeel.

Jaar 2005 2006* 2008**  2010
Deel van de omzet uit mode 17% 35% 53% 54%
* Stijging grotendeels door overname Scapino     
 ** Stijging grotendeel door overname Brantano    

In januari van dit jaar maakte Macintosh de overname van Engelse schoenen- en tassenketen Jones Bootmakers bekend. Zonder rekening te houden met omzetgroei van deze aankoop zal, gezien de huidige wisselkoers en de netto omzet in 2010 (GBP 83 miljoen), het nieuwe onderdeel in 2011 voor 100 miljoen bijdragen aan de omzet.

Transitie?
Door de overname lijkt de transitie van Macintosh naar een mode-retailer in volle gang. Desondanks geeft Macintosh geen signalen dat ze afscheid wil nemen van de twee andere takken.

Net als in 2009 beleefde het onderdeel woondecoratie een moeilijk jaar. Het bedrijfsresultaat daalde naar 4 miljoen euro op een omzet van ruim 200 miljoen euro. De consument keert in tegenstelling tot de verwachtingen van 2009 nog niet terug naar de winkel. De vastzittende huizenmarkt wint het dus van de het opvrolijken van de huiskamers.

Na een sterk 2009 weet het onderdeel automobiel & telekom dit niet door te trekken in 2010. Macintosh verwacht niet dat dit binnenkort zal verbeteren door de mogelijke beperking van subsidies op mobieltjes door operators en het sluiten van winkels.

Marges verbeteren, maar...
Macintosh heeft de brutomarge (omzet minus kostprijs omzet) in 2010 verbeterd. Opvallend is dat de marge in de tweede helft verslechterde ten opzichte van de eerste helft van het jaar.

Waarschijnlijk zijn dit de eerste effecten van hogere grondstofprijzen en loonstijgingen. Het is dus niet gek dat Macintosh beleggers waarschuwt voor druk op de brutomarges. Het bedrijf denkt de verwachte 10 - 15 procent hogere inkoopprijzen te kunnen compenseren.

Door de sterke focus op consumenten heeft de retailer last van het onzekere economische klimaat. Ondanks de goede resultaten in de mode-tak, verwacht Macintosh ook hier margedruk.

De andere onderdelen vangen dit waarschijnlijk niet op. Risicospreiding is dan geen goede reden meer voor het aanhouden van de verschillende activiteiten.

Macintosh gaat 67 cent dividend uitkeren (2009: 55 cent). Net als vorig jaar blijft ongeveer 60 procent van de winst binnenshuis.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen