VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed moet het hebben van nieuwe filialen

Het is watertanden voor beleggers in Beter Bed. 2010 was een recordjaar voor de verkoper van bedden via formules als Beter Bed, Matratzen Concord en BeddenReus. 

De omzet van 374,7 miljoen euro (3,7 procent hoger dan vorig jaar) en de winst van 27,9 miljoen euro (plus 16,8 procent) waren nog nooit hoger.

Meest in het oog springend was de verbetering van de brutomarge van 54,47 procent naar 55,9 procent. Een verbetering die overigens stevig doorzette in het vierde kwartaal. Deze positieve ontwikkeling hangt waarschijnlijk nauw samen met een verandering van de productmix.

Het lijkt er op dat topman Ton Anbeek in staat is duurdere bedden (A-merken) aan de man te brengen. Een handigheidje van de marketingman die hij moet hebben bij opgedaan bij zijn vorige werkgever, de luxe beddenfabrikant Auping.

Lastig markt
Hoewel de cijfers mooi zijn, is het de vraag of het volatiele Beter Bed op dit moment een interessante belegging is. Zo is de groei van de omzet eigenlijk geheel  te danken aan een toename van het aantal filialen. Als we de 53 winkels die er in 2010 bij zijn gekomen niet meetellen steeg de omzet niet, maar daalde met 1,3 procent.  Geen goed teken is dat in het vierde kwartaal de ‘vergelijkbare omzet’ ten opzichte van de laatste maanden van vorig jaar met
4,5 procent aanzienlijk harder onderuit ging.

Op zich is er weinig mis met nieuwe winkels openen, zeker als het zo goedkoop kan als Beter Bed doet. De opstartkosten van een nieuwe filiaal bedragen ongeveer een euro ton. Als de nieuwe winkel goed draait levert dit snel een verbetering van de omzet, en iets later van de winst op.

Toch verraadt de omzetdaling op vergelijkbare basis de nog altijd moeilijke marktomstandigheden in voornamelijk Nederland en Duitsland.

Veel consumenten blijven onzeker over de toekomst waardoor de koopbereidheid voor relatief grote investeringen als een bed tamelijk laag ligt. Daarbij ligt de huizenmarkt nog altijd op zijn gat, net als de markt voor nieuw te bouwen woningen. Beide markten zijn belangrijk voor de verkoop van slaapkamerartikelen. 

Moeilijk 2011
Anbeek verwacht ‘uitdagende’ marktomstandigheden in 2011. Beter Bed verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar minder omzet dan in de laatste drie maanden van vorig jaar. Desalniettemin verwacht Anbeek door sterke promoties ten minste een even grote winst als in de eerste drie maanden van vorig jaar (8,2 miljoen euro).

Voor heel 2011 lijkt het erop dat nieuwe filialen Anbeek weer een handje moeten helpen. 

Historisch gezien komen er ieder jaar tussen de 50 en 100 filialen (saldo van openingen en sluitingen). “Afhankelijk van de mogelijkheden op de onroerendgoedmarkt en de algemene economische ontwikkelingen wordt er voor 2011 naar gestreefd om in de bovenkant van deze range te eindigen”, aldus het jaarbericht. 

Beter Bed dividendkampioen 
Beter Bed is van plan om de gehele nettowinst uit te keren. Hiermee is de onderneming in een klein gezelschap met onder andere softwarebedrijf Exact en enkele vastgoedbedrijven die het direct resultaat uitkeren.
De totale uitkering bedraagt 1,30 euro per aandeel.

Aangezien in november al een interim dividend is uitgekeerd van 0,47 euro per aandeel, zal eind april nog een slotdividend van 0,83 euro overgemaakt worden. Het dividendrendement, het dividend per aandeel gedeeld door de koers, bedraagt hiermee circa 6,5 procent. 

Gerelateerde artikelen