VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verkoop BelCompany koerstrigger voor aandeel Macintosh

Met de desinvestering van BelCompany aan Vodafone verkoopt Macintosh een keten met relatief weinig groeipotentieel. De toekomst van de retailer ligt bij ketens als Manfield en Kwantum. Beleggers waarderen de stap met een koerssprong van 4 procent.

Gevoel voor timing kan Macintosh’ CEO Frank de Moor niet worden ontzegd. Macintosh heeft BelCompany sinds 1996 geheel zelf van de grond af opgebouwd en lijkt de keten nu op het juiste moment van de hand te doen.

De verkoopopbrengst van 120 miljoen, ruim 8 keer het bedrijfsresultaat, wordt door analisten als een redelijk goede prijs gezien, vooral omdat de groei van de formule er wel uit is. Uiteindelijk zal Macintosh netto 85-90 miljoen euro aan de deal overhouden.

Voorspelbaar
Het opschudden van de portfolio zat er bij Macintosh al wat langer aan te komen. De onderneming heeft de afgelopen jaren flink geëxpandeerd in de verkoop van schoenen (sector Fashion) en behaalt daarmee steeds meer schaalvoordelen.

Expansie zal dan ook plaatsvinden in schoenen (Fashion) en woninginrichting (Living). Macintosh spreekt over een verdienmodel bij Fashion waarop eenvoudig nieuwe bedrijven kunnen worden aangehaakt. Bij Fashion en Living (Kwantum en GP Décors) ziet de retailer op internationaal niveau de meeste groeimogelijkheden voor het innemen van sterke marktposities.

Verzadigde markt
Hoewel nog altijd goed winstgevend, ontpopte de oude groeibriljant BelCompany zich de laatste jaren feitelijk tot een wat risicovolle business. Het bedrijf groeit nauwelijks meer en ondervindt steeds meer concurrentie van telecomaanbieders die eigen winkels opzetten.

Waar BelCompany en telefoonkopen.nl totaal over 210 filialen beschikken, heeft KPN al 213 winkels en beschikt de Phone House over circa 200 filialen. Vodafone heeft 89 winkels in Nederland en zal door de overname van BelCompany marktleider worden.

De Britse telecomaanbieder zal ook zeker geïnteresseerd zijn in de locaties van BelCompany die zich vrijwel allemaal op A1 niveau bevinden.

Naast de toenemende rechtstreekse invloed van de telecomaanbieder op de retailbusiness gaat het operationeel ook moeizamer met BelCompany.

Macintosh zegt dat er sprake is van een verschuiving binnen de abonnementenmarkt van nieuwe aansluitingen naar verlenging van bestaande abonnementen. Dat laatste is een veel minder rendabele business voor het concern.

Groeimogelijkheden in Nederland waren er nauwelijks meer en internationale expansie was uitgesloten.

Effect op portfolio
Macintosh stoot met de verkoop van BelCompany en telefoonkopen.nl 16 procent van de concernomzet af en 26 procent van het bedrijfsresultaat af. Een goed winstgevende business, maar de groeiperspectieven van BelCompany waren zoals gezegd tanende.

Macintosh benadrukt dat indien de transactie doorgaat dit in eerste instantie een negatief effect zal hebben op het bedrijfsresultaat en de nettowinst van het concern als geheel.

Indien dit niet of slechts gedeeltelijk zal worden gecompenseerd door nieuwe aankopen, wordt overwogen het dividend zondanig vast te stellen alsof BelCompany nog binnen de gelederen van de groep was.

Door de verkoop en de focus op Living en Fashion wordt de keten Halfords wel een beetje een vreemde eend in de bijt en lijkt het een kwestie van tijd alvorens ook deze formule zal worden verkocht. In ieder geval geeft de verkoop voor BelCompany al rond de 200 miljoen euro ruimte om te gaan shoppen. 




Gerelateerde artikelen