VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koersduikeling voor Delta Lloyd na verkoop deelbelang Aviva

Van je moeder moet je het maar hebben. De verkoop van aandelen Delta Lloyd door moederbedrijf Aviva is geen verrassing, de prijs waartegen de stukken zijn verkocht is dat wel.

Het was sinds de beursgang van Delta Lloyd in 2009 al bekend dat het Britse moederbedrijf Aviva op termijn geheel uit Delta Lloyd wilde stappen.

De aankondiging van de verkoopplannen voor 25 miljoen aandelen (15,1 procent van het aantal uitstaande aandelen) kwam dan ook niet als een verrassing. Het liep anders.

Koersval
Via een zogeheten accelerated book building systeem zijn aandelen Delta Lloyd over gegaan van Aviva naar verschillende institutionele beleggers. De gehanteerde verkoopprijs kwam uit op 17,25 euro, ruim 9 procent onder de beurskoers.

De beurskoers, gisteravond nog 18,96 euro, tendeerde naar de verkoopprijs. Het aandeel maakte dus een forse duikeling. Aviva, de zesde verzekeraar van de wereld, houdt na de verkoop nog circa 71,5 miljoen aandelen Delta Lloyd over, gelijk aan 43,1 procent van het totaal.

Vragen
Hoewel de verkoop past in de strategie van zowel Aviva als Delta Lloyd, roept de forse discount vragen op.

Delta Lloyd wil graag minder afhankelijk zijn van Aviva en dat gaat ook gebeuren. Aviva wil op haar beurt expanderen in de mondiale regio's waar het sterke posities heeft en daar hoort de Benelux, waar Delta Lloyd zich op richt, niet bij.

De verkoop werkt goed uit voor de balansverhoudingen van Aviva. Het hoeft de resultaten van Delta Lloyd niet meer in de eigen balans mee te nemen (consolideren).

Verder reduceert de verkoop Aviva's blootstelling aan de beleggingsportefeuille van Delta Lloyd. Mogelijk is er twijfel bij Aviva over de beleggingsportefeuille van Delta Lloyd.

Wat dat laatste betreft had ING in een rapport van 25 november 2010 al eens benadrukt dat de beleggingen van Delta Lloyd die de pensioenverplichtingen dekken voor wel 35 procent in aandelen en vastgoed zit. Dat is relatief veel en vereist hogere buffers, wat uiteindelijk niet goed is voor het rendement.

Andere disconteringsvoet
Ook het feit dat Delta Lloyd voor een deel zijn verzekeringsverplichtingen contant maakt tegen de zogeheten ‘AAA rated collateralised bonds' uit de eurozone baart sommige analisten wat zorgen.

Het gaat hier om de rentevergoeding op minder liquide leningen met een waarborg, zoals een hypotheekrecht. De verplichtingen van Delta Lloyd zouden daardoor te laag in de boeken staan.

Delta Lloyd maakte deze maand zelf gewag van het feit dat deze disconteringsvoet pas met 0,4 procentpunt is gedaald. De reden hiervan is dat bepaalde Spaanse covered-leningen hun ‘triple A' status hebben verloren en uit het mandje zijn gevallen.

Deze leningen kenden vanwege de zwakke financiële huishouding van Spanje juist een relatief hoge rente. Desondanks wil Delta Lloyd geen winstwaarschuwing afgeven.

De forse discount kan een verklaring zijn voor de gestegen verplichtingen. De hoge korting op de beurskoers staat wel in schril contrast met de positieve kijk van andere analisten op het aandeel en de .

Positief bekijken
Natuurlijk heeft ook deze verkoop een positieve kant. Tegenover Aviva staan kopers die blijkbaar wel heil zien in Delta Lloyd, zeker tegen deze prijs.

Verder wordt door de verkoop de free float vergroot tot circa 56 procent, wat uiteindelijk de koersvorming ten goede kan komen en waar Aviva ook van kan profiteren.

Ten slotte wijst Aviva op de koerswinst van 1,25 euro per aandeel die het sinds de beursgang in 2009 heeft gemaakt. Het is ook maar net welke bril je opzet. Afgezien van het aantrekkelijke dividend dat is opgestreken, blijft het koersrendement de helft achter bij de AEX.




Gerelateerde artikelen