VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Mediq vooral aangewezen op groei via overnames

Mediq rijgt de ene overname aan de andere, noodzakelijk want van autonome groei is al langere tijd beperkt sprake.

CEO Mark van Gelder van Mediq heeft het niet gemakkelijk. De retail -en distributieonderneming voor medicijnen en medische hulpmiddelen mag dan baat hebben van de vergrijzing, het bedrijf opereert wel in markten waar de hand duidelijk op de knip zit.

Op de vandaag te houden aandeelhoudersvergadering zal Van Gelder de strategie gericht op het pareren van de prijsdruk weer voor het voetlicht brengen en daar ook zeker de nodige vragen over moeten beantwoorden. Bijvoorbeeld over de trend dat mensen steeds vaker zelf moeten bijbetalen voor producten.

Daarnaast zou het aardig zijn als Van Gelder een heldere reactie kan geven op de vraag of De Centrale Apotheek daadwerkelijk een grote bedreiging vormt voor de traditionele apotheker.

Peter Paul De Vries van investeringsfonds Value8 nam enkele maanden geleden een belang in dit bedrijf dat zich richt op de afgifte van medicatie via de huisartsenpraktijk en gezondheidscentra.

Strategie
Mediq richt zich op schaalvergroting op internationaal niveau in de markt voor medische hulpmiddelen voor directe levering aan huis dan wel aan ziekenhuizen en anders institutionele zorginstellingen.

Van Gelder streeft bij deze activiteit naar een operationele marge van 7-8 procent, drie keer zoveel als momenteel met de Nederlandse apotheken wordt gemaakt. Expansie in direct en institutioneel heeft de grote prijsval bij de Nederlandse apotheken aardig opgevangen.

Het directe- en institutionele kanaal is de afgelopen jaren hard gegroeid. Eind 2005 werd op dit gebied nog maar 387 miljoen euro omgezet. De expansie vindt hoofdzakelijk door overnames plaats.

Nieuwe overname
Deze week maakte het bekend het Noorse Medicus Plesner over te nemen. De nieuwe aanwinst is een geïntegreerde dienstverlener en naast geneesmiddelen ook hulpmiddelen op het gebied van stoma, incontinentie, urologie en klinische voeding.

Vorig jaar boekte het Noorse bedrijf een omzet van 16 miljoen euro, een schijntje ten opzichte van der ruim 1 miljard euro die Mediq al in het directe en institutionele kanaal afzet, goed voor 40 procent van de concernomzet, maar al driekwart van het bedrijfsresultaat.

First mover
Mediq mag zich in het directe en institutionele kanaal ‘first mover' noemen in veel landen. Nog altijd is er geen partij in de markt die op hetzelfde idee is gekomen een grote speler te worden in het aan huis en in het ziekenhuis bezorgen van medische hulpmiddelen.

Mediq creëert daarmee een grote voorsprong onder meer via voorkeursposities bij gebruikers, voorschrijvers en verzekeraars en kan via schaalvoordelen steeds efficiënter inkopen. Dat is nodig omdat ook hier sprake is van enige margedruk.

De CEO kan gelukkig schermen met de financieel sterke positie van Mediq. De onderneming uit Utrecht kent een verhouding nettoschuld versus bedrijfsresultaat (ebitda) van 1,1 waar het van de banken tot 3,5 zou mogen gaan.

Voeg bij de sterke balans de hoge kasstroom en Mediq heeft zo 300 miljoen euro beschikbaar voor overnames. Een aandelenemissie valt voorlopig dan ook niet te verwachten, zo liet Van Gelder in de media weten.

Daarmee kan Mediq aardig shoppen omdat het vanwege de sterk versnipperde markt voornamelijk wat kleinere bedrijven opkoopt. De overname van het Finse Oriola-KD Healtcare Trade was met 145 miljoen omzet wel een grote vis. Mediq betaalde hier 85 miljoen euro voor.




Gerelateerde artikelen