VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Richard Homburg bereid controle over Homburg Invest op te geven

Richard Homburg blijft de markt verrassen met stappen die enkele jaren geleden ondenkbaar waren. Naast opgave van de controle wil hij ook een privé-onderneming met het beursfonds samenvoegen.

Medio maart van dit jaar legde Richard Homburg per direct alle leidinggevende functies neer bij ‘zijn' vastgoedfonds.

Samen met kompaan Richard Stolle zou Homburg zich toeleggen op zijn privé vastgoedbeleggingen. Beide zaken lijken nu weer deels samen te komen.

Samenvoegen
Homburg wil het beursfonds Homburg Invest samenvoegen met zijn privé-onderneming Homburg Canada Incorporated (HCI), actief in vastgoedbeleggingen en vastgoedbeheer, en de nieuwe onderneming naar de Canadese beurs brengen.

Daarmee dient ook de bestaande vermogens- en vastgoedbeheerovereenkomst tussen Homburg Invest en HCI te worden opgeheven.

Het is allemaal wat duister wat er precies zou moeten worden samengevoegd en om hoeveel vastgoed het eventueel zou gaan.

Vorig jaar oktober kocht Richard Homburg privé nog juist onderdelen van het beursfonds. Deze privé onderneming luisterde toen naar de naam Resolution Real Estate.

Opgave controle
Verder heeft de vastgoedmagnaat het bestuur van Homburg Invest laten weten bereid te zijn het controlerende belang dat hij in het beursfonds heeft op te geven.

Daar is al eens eerder sprake van geweest, maar dat werd afgeblazen toen Homburg het beursfonds wilde splitsen in verschillende geografische entiteiten.

Homburg Invest kent twee type aandelen, A- en B-aandelen. Voor de A-aandelen geldt ‘one-share-one vote', maar de B-stukken zijn goed voor 25 stemmen per aandeel.

Daar Homburg in bezit is van een derde van de A-aandelen en driekwart van alle B-aandelen, heeft hij circa 70 procent van het stemrecht in handen. Het voorstel is nu om de aandeelhouders te laten stemmen over opheffing van de B klasse aandelen.

Scherp blijven
Homburg eigen wordt direct gezegd dat er geen garanties zijn dat de plannen doorgaan en ook de voorwaarden zouden kunnen veranderen. Wat dat betreft kan het nog alle kanten op.

Beleggers dienen scherp te blijven en te beseffen dat het beursfonds Homburg Invest balanstechnisch er uiterst zwak voor staat en dat het fonds daardoor eigenlijk geen kant uit kan.

Intussen komen er behoorlijke bedragen aan rente- en aflossingen op het fonds af. Verkoop van vastgoed wordt niet uitgesloten om aan deze verplichtingen te voldoen. Komt het zo in de knel dan is dat slecht nieuws voor de prijs die het voor het vastgoed kan bedingen.

"Voordelen"
Volgens Homburg zou samenvoeging op meerdere punten een goede zaak zijn voor de aandeelhouders. Dat geldt ten eerste voor de opheffing van het controlerend belang van Richard Homburg. De beëindiging van het externe managementcontract zou ruimte geven voor lagere kosten.

Meeste zoden aan de dijk zet een optimalisatie van de balans, waardoor er meer financiële flexibiliteit kan ontstaan.

Het eigen vermogen van Homburg Invest van circa 100 miljoen Canadese dollar bedraagt niet meer dan 5 procent van het balanstotaal.

Mooi verhaal
Klinkt allemaal mooi, maar beleggers moeten beseffen dat dit acties zijn van een bedrijf dat in zwaar weer zit. Verder valt er moeilijk iets concreets over te zeggen.

Door Homburg Invest samen te voegen met HCI kan wellicht een situatie van gedwongen verkopen voorkomen worden, maar elke informatie over de mate waarin de balans verbeterd kan worden ontbreekt.

Positieve element in het verhaal is dat de belangen van Richard Homburg en de gewone aandeelhouder steeds meer parallel lijken te gaan lopen.

Voorlopig is de beurskoers alleen maar verder gezakt, alle stappen tot op heden ten spijt.

LEES OOK:

 4 april 2011

27 november 2010

18 november 2010




Gerelateerde artikelen