VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 mei 2011

Delta Lloyd stelt beleggers teleur

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Lagere premie-inkomsten bij verzekeraar Delta Lloyd stelt beleggers teleur. Het aandeel is één van de grootste dalers in de Midkap index.

Delta Lloyd zag het eigen vermogen dalen tot 4 miljard euro (was 4,6 miljard eind 2010) doordat een rentedaling ervoor zorgde dat de verplichtingen meer waard werden.

De solvabiliteit steeg toch naar 205 procent (199 procent eind 2010) en dat is ruim boven de doelstelling van 160 tot 175 procent. Deze verbetering was minder dan analisten hadden verwacht.

De totale bruto premie-inkomsten daalden een procent. Bij levensverzekeringen was de daling 4 procent tot 1,54 miljard euro, vooral door terugval in Nederland. Bij de gewone verzekeringen stegen de bruto premies met 7 procent 489 miljoen euro.

Aviva zet de voormalige dochter steeds meer op afstand. Topman Andrew Moss van de Britse verzekeraar liet weten dat hij op dit moment geen haast maakt met de verkoop van het belang in Delta Lloyd, waarvan hij in april een flink deel verkocht.

Aviva heeft nog 43 procent van de aandelen in handen. Aviva zal de cijfers van Delta Lloyd niet meer consolideren.

Waar het wel goed gaat is bij de bankactiviteiten van Delta Lloyd. Het saldo in banksparen liep met 94 procent op tot 832 miljoen euro.

Delta Lloyd loopt voorop in deze markt en heeft volgens analisten een marktaandeel van zo'n 20 procent in deze snelgroeiende markt. Ook de hypotheekverkopen deden het prima: een ruime verdubbeling van de productie tot 857 miljoen euro.

Woekerpolissen
Opmerkelijk was de uitspraak die topman Niek Hoek deed over de woekerpolisaffaire. Volgens Hoek heeft Delta Lloyd er alles aan gedaan om de woekerpolisaffaire af te ronden, terwijl de andere verzekeraars dat niet deden.

Hoek noemde het ‘tamelijk irritant dat onze concurrenten zeer weinig hebben gedaan.' Er zouden slechts twee verzekeraars zijn die de schikkingen in detail hebben uitgewerkt en van die twee heeft tot nu toe alleen Delta Lloyd de schikking ook uitgevoerd.

Positief was wel dat Hoek geen verdere kosten verwacht in verband met de woekerpolisaffaire. Er lopen momenteel geen rechtszaken. Wel is de voorheen lucratieve markt voor individuele beleggingsverzekeringen, waarvan er in het afgelopen decennium miljoenen werden verkocht, compleet ingestort. De bankspaarproducten die ervoor in de plaats zijn gekomen leveren de verzekeraar aanzienlijk minder op.

Overnames op komst
Om voldoende winstgevend te worden met producten als banksparen is schaalgrootte bittere noodzaak. Delta Lloyd wil graag nog sneller groeien en dat kan alleen door middel van overnames.

De Nederlandse verzekeringsmarkt staat aan de vooravond van een consolidatieslag en de verwachting is dat Delta Lloyd hierin een rol zal spelen. Vanwege de sterke balans zal Delta Lloyd eerder aan de koopkant opereren dan aan de verkoopkant, lijken beleggers zich vandaag ook te realiseren. Kopers betalen nu eenmaal vaak de hoofdprijs.


Gerelateerde artikelen

Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
Ook na overname Delta Lloyd draait het bij NN Group om kostenbesparingen
30-11-2017

Toen NN Group naar de beurs kwam was de boodschap aan beleggers dat het waa…

Lees verder

delta lloyd overname NN Group
Balans NN Group verzwakt flink na overname Delta Lloyd
Balans NN Group verzwakt flink na overname Delta Lloyd
03-04-2017

NN Group herfinanciert bijna een half miljard aan obligaties. Dit levert on…

Lees verder

delta lloyd NN Group
Te goedkoop of terecht goedkoop, dat blijft de vraag bij de overname van Delta Lloyd door NN
Te goedkoop of terecht goedkoop, dat blijft de vraag bij de overname van Delta Lloyd door NN
03-04-2017

De bijzondere aandeelhoudersvergadering van Delta Lloyd van 29 maart ging o…

Lees verder

delta lloyd NN Group
“De combinatie NN Group-Delta Lloyd zou mij als concurrent heel nerveus maken.”
“De combinatie NN Group-Delta Lloyd zou mij als concurrent heel nerveus maken.”
20-03-2017

Een flinke onderwaardering. Met die boodschap verwierp verzekeraar Delta Ll…

Lees verder

delta lloyd NN Group effect

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}