VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Richard Homburg wil Homburg Invest van de beurs halen

Richard Homburg is weer eens in het nieuws. Stapte hij onlangs nog op als CEO van ‘zijn’ Homburg Invest, nu heeft de vastgoedbelegger een bod uitgebracht op het beursfonds. Goed mogelijk dat hij daarmee de AFM te slim af wil zijn.

Eind mei kreeg Homburg Invest van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) een aanwijzing dat Richard Homburg als controllerend aandeelhouder niet langer mag fungeren als medebeleidsbepaler en invloedrijke persoon binnen Homburg Invest.

De AFM eiste al langer van Homburg Invest dat het meer inzicht geeft in de vennootschaps- en zeggenschapsstructuur van Homburg Invest binnen het gehele Homburg concern. Daarnaast speelt ook nog een dispuut tussen de belastingdienst en Richard Homburg als privé persoon. Hoe beide zaken precies met elkaar samenhangen is niet geheel duidelijk.

Machtig
Twee maanden eerder had Richard Homburg wel al de bestuurshamer afgestaan, maar is hij met 46,2 procent van de aandelen en 72,5 procent van het stemrecht nog altijd de machtigste man binnen de onderneming.

Homburg Invest had laten weten aan de eisen van de AFM te zullen voldoen, maar maakte het zowel in Nederland als in Canada genoteerde beursfonds de toezichthouder wel duidelijk dat het volgens Canadees recht niet mogelijk is Richard Homburg te verplichten zijn aandelen te verkopen.

Opmerkelijk
De bieding is hoe dan ook opmerkelijk. Homburg brengt het bod uit via zijn privé-vastgoedonderneming Homburg Canada Incorporated.

In een eerder bericht van afgelopen 12 mei zou overigens al sprake zijn van een mogelijke samenvoeging van het beursfonds met zijn privé-onderneming.

Dat wordt nu dus concreter gemaakt door een bod op het beursfonds uit te brengen. Richard Homburg biedt 3,25 Canadese dollar (CAD) voor de “A” en “B” aandelen Homburg Invest die hij nog niet in bezit heeft.

Omgerekend tegen de huidige wisselkoers komt dat neer op een prijs van 2,27 euro per aandeel. Ten opzichte van de laatste beurskoers voor het bericht impliceert dat een premie van liefst 43,7 procent. Toch zullen weinig aandeelhouders vrolijk worden van het bod.

Kopen op dieptepunt
Door de omvangrijke schuldenberg, die steeds meer is gaan knellen door gedwongen afwaarderingen van het vastgoed, is de koers van het aandeel de afgelopen jaren ineengekrompen van een piek van rond de 45 euro in 2007 tot een dieptepunt van 1,51 euro de dag voor de bieding.

In totaal staan er ruim 20 miljoen aandelen uit, waarvan 17 miljoen A-aandelen en 3,1 miljoen B aandelen, die per stuk 25 stemmen vertegenwoordigen.

Richard Homburg moet dus nog 53,8 procent, oftewel circa 10,8 miljoen aandelen uit de markt vissen. Dat gaat hem dan een kleine 25 miljoen euro kosten.

Opvallend is verder dat het bod ruimschoots onder de laatste intrinsieke waarde van circa 3,50 euro per aandeel ligt. Richard Homburg had zich aldoor beklaagd over het feit dat hij zo fors moest afwaarderen. Nu bedingt hij dus nog een flinke korting op het toch al zo diep geslonken eigen vermogen.
 
Vertrouwen
Blijkbaar heeft de vastgoedmagnaat er nog vertrouwen in, maar wil hij ook niet te veel betalen. Met een eigen vermogen van 100 miljoen CAD ten opzichte van een balanstotaal van 2,1 miljard CAD is en blijft het lastig manoeuvreren voor het vastgoedbedrijf.

Onduidelijk is vooral hoe Richard Homburg in de toekomst met de omvangrijke schuldenberg denkt om te gaan. Voor het innemen van een standpunt over het bod en de hoogte ervan achten wij het verstandig nog even te wachten op meer informatie over de bieding.

Op een koers van 1,95 euro blijven beleggers ook nog wat terughoudend, want deze koers ligt nog 15 procent onder het bod. Er zal met name meer informatie moeten komen over het privé-bedrijf van de heer Homburg die het bod uitbrengt.

Vanwege de bieding wordt de voor 28 juni 2011 gepande aandeelhoudersvergadering uitgesteld naar 9 september aanstaande.

LEES OOK:

14 mei 2011

 4 april 2011


27 november 2010

18 november 2010





Gerelateerde artikelen