VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING lijkt nog niet uitgesnoeid

Het bericht over de mogelijke verkoop van de auto-leasetak van ING bevestigt eens te meer dat ING geen grote instelling meer wil zijn.

Topman Jan Hommen is veel meer aan het verkopen dat de Europese Commissie hem heeft opgedragen.

De bankverzekeraar moest tijdens de kredietcrisis bij de Nederlandse overheid aankloppen voor staatssteun.

De Europese Commissie (EC) stelde wel een aantal voorwaarden: de bank- en de verzekeringstak moesten gesplitst worden, de Amerikaanse internetspaarbank ING Direct moest de deur uit evenals de hypotheekbank WestlandUtrecht.

Ook leasen de deur uit
Verrassenderwijs maakte ING onlangs onder ‘strategische revisie' staat en dat er met derden wordt gesproken over een mogelijke overname.

De verkoop maakt geen onderdeel uit van het ‘back to basics' programma dat de financiële gigant moet transformeren naar een doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg-bank. Naast de gedwongen verkopen en de risicomitigerende verkopen (‘back to basics') wil ING nu dus ook andere onderdelen verkopen.

Vier miljard euro zou ING Car Lease naar verluid moeten opleveren. Mogelijke partijen die dit kunnen ophoesten zijn volgens marktvorsers Athlon, Leaseplan en Arval.

Het persbericht dat ING uitbracht over het herbeoordelen van de auto-lease tak verstekt bij beleggers het gevoel van commitment van het bestuur bij de strategie om terug naar de basis te gaan en zich voornamelijk te richten op bankieren.

Hele waslijst
En er is meer. onder andere het Zwitserse & Aziatische private-bankingbedrijf en de Australische levensverzekeringentak werd verkocht (zie tabel). Sinds de introductie van het 'back to basics' plan heeft ING voor ruim 10 miljard euro aan onderdelen (deels) afgestoten.

Dertig maanden verkopen bij ING
jan-09 Oud-topman Tilmant stapt op -
feb-09 Belang in ING Canada verkocht 1316 mln
apr-09 ING start 'back to basics' programma -
aug-09 Chileense lijfrentetak afgestoten 217 mln
sep-09 Australische verzekeringsbedrijf verkocht 1106 mln
okt-09 ING Private Banking Zwitserland verkocht 345 mln
okt-09 ING Private Banking Azië verkocht 985 mln
nov-09 Drie brokers in Verenigde Staten verkocht 96 mln
sep-10 Belang ING Summit Industrial Fund verkocht 700 mln
dec-10 Deel Fubon Financial Holding afgestoten 395 mln
feb-11 Deel ING Real Estate verkocht 770 mln
jun-11 ING Direct USA verkocht 6300 mln
? ING Car Lease verkocht? 4000 mln ?
Van groot naar klein
De afslanking doet ING wegvallen uit de ranglijsten van mondiaal grote bedrijven.

In 2008 stond de bankverzekeraar nog , enkele plekken onder het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell en drie andere wereldwijde financiële dienstverleners.

In 2011 is ING niet eens terug te vinden in de top 25 van de lijst. De omzet, winst en marktwaarde van de bankverzekeraar zijn in deze periode fors teruggelopen.

Kosten van een knip
Hoewel een aantal verkopen niet rechtstreeks te maken heeft met de afslankeisen vanuit Europa is er wel degelijk een indirect verband.

Nu nog heeft ING voordeel van het feit dat het bankiert én verzekert onder één paraplu. Daardoor hoeft het concern minder kapitaal aan te houden dan op het moment dat bank en verzekeraar los van elkaar gaan staan.

Nu nog dienen de twee onderdelen als een soort onderpand voor elkaar. Dat voordeel, double leverage genoemd, bedraagt zo maar een miljard of acht. Na splitsing blijft van dat voordeel niets meer over en moet ING Bank dus meer kapitaal gaan aanhouden.

Paralellen
Als topman Hommen zijn afslankoperatie heeft afgerond resteert een middelgrote Europese speler. En daarmee lijkt het op dat andere voormalige conglomeraat van Nederlandse oorsprong, ABN Amro.

Ook die bank werd opgeknipt, niet onder druk van Europa maar door drie banken en twee overheden.

De eigenaar van ABN AMRO zal naar alle waarschijnlijkheid geen lobby starten om beide banken te laten fuseren. Maar na heel veel snoeien zou dit wel eens meer dan toekomstmuziek kunnen worden.




Gerelateerde artikelen