VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 juli 2011

Ongekende koersdruk bij Imtech

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Net nu de Griekse ellende een beetje verteerd lijkt te zijn, ondervindt het aandeel Imtech zware koersdruk. Opvallend, omdat het bedrijf de kredietcrisis juist zo goed heeft doorstaan. Mogelijk speelt een recente desinvestering een rol.

Waar de AEX sinds het dieptepunt op 26 juni met circa 5 procent is gestegen, is het aandeel Imtech met 8 procent gedaald. Wat is er aan de hand?

Het laatste nieuws van de onderneming uit Gouda is de verkoop van de Zweedse handelsactiviteiten NEA Elmateriel. Imtech verwierf deze groothandelstak als bijvangst via de omvangrijke overname van het Zweedse concern NEA medio vorig jaar. Imtech verdubbelde daarmee haar omzet in Scandinavië.


De verkoop is op zich geen opvallend bericht, omdat technische handel niet tot de kerntaken van Imtech behoort. NEA Elmateriel genereert een omzet van 90 miljoen euro, waarvan de helft gegenereerd wordt door interne verkopen binnen het NEA concern, aan Imtech zelf dus.

Geen details
Waar Imtech schittert in de hoeveelheid aan persberichten die het jaarlijks de deur uit doet, geeft het opvallend weinig informatie vrij over deze verkoop.

Voor de totale omzet van NEA van circa 262 miljoen euro, betaalde Imtech 102 miljoen euro en moest er zelfs een aandelenemissie aan te pas komen van 10 procent van het aandelenkapitaal.

Nu wordt er dus weer een stuk van de aankoop verkocht en hebben beleggers toch ook recht op de financiële ins en outs hiervan. Zeker omdat zij via de aandelenemissie het concern geholpen hebben de overname van NEA te verwezenlijken.

NEA was tijdens de overname goed voor een ebita-marge van 5,9 procent, iets onder de 6,2 procent marge die Imtech vorig jaar zelf maakte en lager dan de 7,9 procent die de regio ‘Imtech Nordic’ realiseerde.

Wat de groothandelstak voor marges maakt is onbekend, net zo min als de verkoopprijs. Aannemelijk is dat de marges van NEA Elmateriel onder het gemiddelde van NEA als geheel liggen.

Verwatering
Toch een goede kans dat de verkoop voor een tijdelijke winstverwatering zorgt. Imtech verkoopt immers opbrengsten waar lager renderend kasgeld voor in de plaats komt.

Dat gegeven en ondanks het feit dat enkele analisten hun winsttaxaties voor Imtech ietwat hebben verlaagd, blijft de forse koersdruk opvallend. En zeker ook dat de koers tendeert naar het prijsniveau van 22,25 euro van de emissie van vorig jaar.

Wie met een roze bril naar de verkoop wil kijken kan wellicht concluderen dat de handelstak waarschijnlijk grote voorraden aanhield, die nu van de balans van Imtech verdwijnen. Er kan dus sprake zijn van een positieve impact op het rendement op geïnvesteerd vermogen.

Overtrokken reactie
Een wat overdreven reactie van beleggers, zo lijkt het. De overname van NEA zal vanaf volgend jaar pas volledig tot wasdom komen als het de elektrotechnische en werktuigbouwkundige disciplines in deze regio geïntegreerd heeft.

Verder is de koersdaling opmerkelijk omdat Imtech bij de trading update over het eerste kwartaal keurig vasthield aan haar lange termijn doelstellingen en het bedrijf vorige maand nog de grootste opdracht uit haar bestaansgeschiedenis bekend kon maken.

Imtech zelf had ook geen verklaring voor de koersdruk.


Gerelateerde artikelen

Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
Beleggers ontvangen compensatie uit Imtech-schikkingsfonds
12-10-2017

Kwalificerende Imtech-aandeelhouders kunnen de komende dagen een compensati…

Lees verder

imtech schikking compensatie
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
VEB vraagt AFM om onderzoek naar controle laatste jaarrekening van Imtech
20-06-2017

Accountant geeft goedkeurende verklaring jaarrekening af vijf maanden voor …

Lees verder

VEB imtech faillissement
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
Laatste kans om een Imtech-claim in te dienen
22-07-2016

Deelnemers aan de Imtech-schikking hebben nog tot 31 juli 2016 de mogelijkh…

Lees verder

imtech compensatie
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
VEB en Imtech-curatoren doen samen onderzoek naar faillissement Imtech
09-12-2015

De Vereniging van Effectenbezitters en de curatoren bundelen de krachten in…

Lees verder

VEB imtech faillissement

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}